Yaz Aylarında Uygulanabilecek İleri Dönüşüm Fikirleri

Sonbaharın yaklaşmasıyla çoğumuz yazın son günlerinin tadını çıkarmaya başladık. Hâl böyleyken açık hava, teras ve balkonlarda değerlendirilebilecek ileri dönüşüm fikirleri önermenin tam sırası diye düşündük. Siz de biraz zaman, bir parça yaratıcılıkla bir köşede atılmayı bekleyen eşyalarınızdan şahane ürünler tasarlayabilirsiniz. Daha da önemlisi, bu sayede atıklarınızı çöpe gitmekten kurtarıp doğanın yükünü de bir nebze olsun hafifletebilirsiniz.

Bilinçli tüketimin giderek önem kazandığı günümüzde kendin yap akımının yetenekli bir temsilcisi olmak ister misiniz? Öyleyse sürdürülebilir yaşam pratiklerinizi biraz daha geliştirmeye hazır olun. Çünkü bu yazımızda, uygulanması gayet kolay ileri dönüşüm fikirlerini bulacaksınız. Hazırsanız başlayalım…

 

Cam kavanozlardan bahçe fenerleri

Hem bahçenizi şenlendirecek hem de cam israfının önüne geçecek cazip bir teklifimiz var: Kullanmadığınız cam kavanozlarınızı evinizin açık alanları için kullanışlı aydınlatmalara dönüştürebilirsiniz. Bunun için uygun boyutlarda mum, led lamba ya da ışıklı kabloları kavanozlarınızın içine yerleştirebilirsiniz. Tasarımınızı ister sofranızda hoş bir aydınlatma, isterseniz zeminde bahçe feneri olarak konumlandırabilirsiniz.

Deniz kabuklarından dekoratif objeler

Plaj keyfinin olmazsa olmazı kumdan deniz kabukları toplamak. Topladığınız deniz kabuklarıyla evinizdeki pek çok objeyi baştan yaratabilirsiniz. Çerçeveleriniz, cam mumluklarınız, buzdolabı süsleriniz, vazolarınız, kapı süsünüz hatta aynalarınızın çevresi bile bu muhteşem kabuklarla kaplanmak için çok uygun alanlar. Bu sayede evinize salaş bir hava katabilir, yazın enerjisini her mevsim hissedebilirsiniz.

 

Atık kumaşlardan yazlık çantalar

Sürdürülebilir modaya yön verecek ileri dönüşüm fikirlerine bakalım biraz da. Eskimiş ve küçülmüş giysilerinizi iyi bir işçilikle havalı birer çantaya dönüştürebilirsiniz. İhtiyacınız olanlarsa; iğne, iplik, makas ve tabii ki hayal gücünüz. Süsleme için farklı kumaşlar ve kotlarınızdan parçalar kesebilir, boşta duran düğmelerden faydalanabilirsiniz. Tasarımınızı günlük olarak kullanabileceğiniz gibi, plaj çantası ya da market torbası olarak da değerlendirebilirsiniz.

 

Kullanılmayan lastiklerden dekoratif saksılar

Yapılan bir araştırmaya göre, dünya genelinde her yıl ortalama 1 milyar lastik atığı üretiliyor. Doğada yok olma süresi çok uzun olan bu malzemeleri farklı şekilde değerlendirmenin bir yolu var: Dekoratif saksılar yaratmak. Ömrünü tamamlamış araç lastiklerinizin ortasını toprakla doldurup bitkileriniz için elverişli saksılar üretebilirsiniz. Lastiklerin çevresini sprey boya ile boyayarak bahçenize biraz renk katmanızda da hiçbir sakınca yok. Sonrasında ister yan yana ister merdiven görünümünde üst üste dizerek konumlandıracağınız yeni saksılarınıza merhaba diyebilirsiniz.

 

Pet şişelerden yatay saksılar

İleri dönüşüm fikirleri denince akla ilk gelmesi gereken malzemelerden biri plastik. Doğaya karışması uzun yıllar alan plastiklerin gezegene verdiği tahribat oldukça yüksek. Onları çöpe göndermeden önce defalarca düşünmemiz gerekiyor. Bu konuda plastikten saksı yapma fikri yardımınıza yetişebilir. Kullanmadığınız pet şişelerden harika saksılar tasarlayıp onları olduğundan çok daha uzun süre kullanabilirsiniz. Bunun için şişenizi yatay çevirip yukarıdan geniş ve dikdörtgen bir kesik açarak içini toprakla doldurabilirsiniz. İşlem sonrasında plastik saksılarınızı bahçenizin güneş gören bir yerine yerleştirebilir veya iplerle balkonunuzun bir köşesine de asabilirsiniz. 

İleri dönüşüm fikirleri denince akla ilk gelmesi gereken malzemelerden biri plastik. Doğaya karışması uzun yıllar alan plastiklerin gezegene verdiği tahribat oldukça yüksek. Onları çöpe göndermeden önce defalarca düşünmemiz gerekiyor.

Meyve kasalarından ahşap raflar

Ahşabın ruhunu bahçenize taşımaya ne dersiniz? Meyve kasaları yaşam alanlarına otantik hava katmak için güzel bir tercih. Ev dekorasyonunda da sıklıkla kullanılan bu malzemeleri bahçe, balkon ya da teras duvarınıza dikey olarak monte edebilir, kendiniz için kullanışlı raflara dönüştürebilirsiniz. Sprey boya ile dilediğiniz renge boyayabilir veya orijinal haliyle kullanabilirsiniz. Sonuçta bir atığın daha çöpe gitmesini engelleyerek hem gezegene hem de evinize küçük bir iyilik yapmış olacaksınız.

 

Kot pantolonlardan kumaş saksılar

Konu saksı olunca ileri dönüşüm fikirleri tükenmiyor. Küçülen, yırtılan, atılmayı bekleyen kot pantolonlarınızdan kumaş saksılar tasarlayabilirsiniz. Kotlarınızı uygun şekilde kısaltıp içini toprakla doldurarak bahçe zeminine yerleştirebilir veya iyi bir dikişle asılabilir forma getirerek duvarınızda konumlandırabilirsiniz. Bunun için bahçe ya da balkonunuzun en çok güneş alan cephesini bulmanız yeterli. Artık saksınızın içini toprakla doldurup çiçeğinizi ekmeye hazırsınız. Pantolonun paçalarından artan kısımları ayrıca evinizdeki diğer saksılar için kılıf olarak kullanabilirsiniz.

Etiketler:
  • Çevre