Copyright © 2024, T. Garanti Bankası A.Ş
OECD’nin (Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü-The Organisation for Economic Co-operation and Development) verilerine göre Türkiye’de ev işlerine bir günde ortalama 124 dakika harcıyoruz. “Asla yetmiyor” dediğimiz 24 saatin koskoca iki saati… Her geçen gün gelişmiş bir teknik özellikle daha donatılan, üstelik çevreci çözümler de sunan elektronik ev aletleri konfor standardını artırıyor, doğru. Ama yine de bir soru aklımızı kurcalıyor: “Bizden bağımsız olarak tüm ev rutinlerimizi bir çırpıda halledebilecek cihazlar mümkün mü?”
Biz bilim kurgu filmlerinde gördüğümüz robot yardımcıların hayalini kuraduralım, elektronik süpürgelerin giderek yaygınlaşmasıyla birlikte ev rutini ve teknoloji arasındaki bağlantı da yeniden gündeme geldi. Peki teknoloji ne gibi çözümler sunuyor? Bunun bizim için ve en önemlisi sürdürülebilir bir dünya için artıları neler?
Akıllı ev sistemleri
Tüm elektronik cihazlarla eşleştirilebilen bu sistemler, artık uzaktan kumanda edecek herhangi bir aracıya bile gerek olmadan sesli komutlarla A’dan Z’ye pek çok fonksiyonu idare edebilecek düzeye erişti. Güvenlik, aydınlatma, havalandırma, ısıtma/soğutma gibi genel fonksiyonların yanı sıra banyo ve mutfak musluğunu istenilen zamanda, istenilen ayarda açıp kapatma gibi görevleri de yerine getiriyor. Bu sistemler sıcaklık, nem, ortam ışığı gibi değişkenleri de kaydedip dilediğiniz zaman devreye almak üzere programlanabiliyor.
Hava temizleyiciler
Havada uçuşan, gözle görülemeyecek kadar küçük partikülleri (toz, polen, alerjen, mikro kirleticiler vb.) yakalayarak filtreliyor. Isı veya nem fonksiyonları sayesinde koltuk, perde, halı gibi yüzeylerde tutunan, havada asılı kalan partikülleri hapsediyor. Evlerimizdeki havanın, en az dış ortamlardaki kadar kirli olabileceği; kapalı alanların virüsler için doğal üreme alanı sayılabileceği düşünüldüğünde bu teknoloji hem daha hijyenik bir seçenek sunuyor hem de dolaylı yoldan temizlik işlerini kolaylaştırıyor.
Mutfaktaki akıllı yardımcılar
Yemek hazırlamaya dair tüm farklı yöntemleri ve aşamaları tek bir akıllı alette sunan bu teknolojiler sayesinde mutfakta saatlerimizi geçirmemizi gerektiren işler bir tuşla çok daha kısa sürede zahmetsizce yapılabiliyor. Ya da gelişen teknoloji sayesinde örneğin fırın içine yerleştirilebilen kameralar aracılığıyla pişirme süreci izlenebiliyor, ayrıca telefona yüklenebilecek bir uygulamayla uzaktan kontrol edilebiliyor.
Robot süpürge ve paspaslar
Yapay zekâ ve Nesnelerin İnterneti (IoT) gibi teknolojileri kullanan bu akıllı robotlar, birden fazla sensörle zemini tarıyor, engelleri kaydediyor, mekânın dijital bir haritasını çıkarıyor. Daha sonra yüzeydeki tüm kiri çıkarılabilir bir haznede depoluyor. Programlandıkları sıklıkla çalışan bu cihazların gelişmiş modelleri kalan şarj süresini kullanıcıya haber veriyor ve hatta gücü geri kazanmak üzere şarj ünitesine geri dönüyor. Bir tıkla satın alabileceğimiz kadar ulaşılabilir hale gelen bu akıllı süpürgelerin paspas yapan, hatta çim biçen versiyonları da geliştiriliyor. Ancak bu teknolojinin bazı handikapları henüz giderilmiş değil: Minimal tasarımlar geleneksel dik süpürgelerin sahip olduğu manevra kabiliyetine henüz ulaşamıyor, büyük çöpleri toplama konusunda sorun yaratıyor ve ince kabloları ayırt edemedikleri için onlara zarar verme ihtimalleri de bulunuyor.
Sanal asistan entegrasyonu
Yapay zekâ ve makine öğrenmesi gibi teknolojilerle desteklenen ve karşımızda bir insan varmış gibi rahatça iletişim kurar hale geldiğimiz bu akıllı asistanların ev içindeki varlığı da giderek daha görünür hale geliyor. Geliştirilen özellikleri sayesinde örneğin buzdolabında neyin olup olmadığını, hangi ürünlerin son kullanma tarihinin yaklaştığını bize ‘söyleyebiliyor’, rehberimize erişip seçtiğimiz bir numaraya mesaj atabiliyor, hatta modumuzu yükseltmesi adına bizim için bir şarkı bile çalabiliyor.
Tüm bu teknolojiler zaman ve efor tasarrufunun yanı sıra uzun vadede daha sürdürülebilir bir yaşam tarzı vadediyor. Çünkü geleneksel teknolojik cihazlarla karşılaştırıldığında enerji verimliliği açısından daha iyi bir iş çıkarıyor, su ve elektrik tasarrufu sağlıyorlar. Teknoloji, ihtiyaçlarımız doğrultusunda gelişmeye devam ettikçe geleceğin ‘akıllı evlerinin’ bundan çok daha fazlasını sunabileceğini düşünmek mümkün!