Elektrikli Bisiklet Satın Almadan Önce Bilmeniz Gereken Her Şey

Bu içerik  bbva.com’da yayımlanan “Todo lo que debes saber antes de comprar una bicicleta eléctrica” adlı makaleden uyarlanmıştır.

 

Giderek daha fazla kullanıcı şehirlerde sunulan hizmetler aracılığıyla elektrikli bisiklet kiralamayı veya satın almayı tercih ediyor. Bu şekilde temiz, verimli, konforlu, hızlı ve  sürdürülebilir ulaşımın faydalarını keşfetmek mümkün. İhtiyaçlarınıza en uygun bisikleti seçmek de tasarruf etmenize yardımcı olabilir. Peki elektrikli bisikletlerin avantajları ve dezavantajları nelerdir, satın almadan önce nelere dikkat edilmeli gelin birlikte inceleyelim.

 

Tüm elektrikli bisikletlerin sertifikalanması gerekmesine rağmen, aralarında net farklar vardır. Örneğin motosiklet gibi bisikletin pedal çevirmeden çalışmasına izin veren hızlandırıcıya sahip olup olmadıkları gibi. Bu durumda İspanya gibi ülkelerde, düzenleyici kurumlar açısından, bir moped olarak kabul edilecektir. Aynı şekilde, motor 250 W’tan büyükse veya 25 km/s’e ulaştığında pedal çevirme desteği durmazsa, bisikletin kayıtlı olması, ehliyet sahibi olması ve sigorta için ödeme yapması söz konusu olur.

 

Otonominin önemi

Sürdürülebilir hareketlilik esas olarak büyük şehirlerde büyüyor ve elektrikli bisikletler yeterli derecede otonomi sağlamak için sizi çevre dostu bir araçla dolaşmaya davet ediyor. Otonominin sabit bir parametre olmadığını, ancak kullanım ömrü, hava koşulları, yol durumu veya bisikletin desteklediği ağırlık gibi farklı faktörlere bağlı olarak arttığını veya azaldığını akılda tutmak önemli. Başka bir deyişle, tam dolu bir pil ile iki gün üst üste aynı yolculuğu yaptığınızda muhtemelen bir seyahatte diğerinden daha az veya çok harcayabilirsiniz. Akünün sisteme entegre olduğu ve enerji dolumu için bir şarj noktasına ihtiyaç duyan elektrikli bisikletler olduğu gibi, evde, ofiste veya herhangi bir yerde şarj etmek için çıkarılabilir pili olan modeller de var. Günümüzde ticari açıdan en yaygın kullanılan piller, bisikletin kullanım ömrünü değiştirmeden daha fazla sayıda şarj döngüsü sağlayan, daha fazla depolama kapasitesine sahip olan ve genellikle çok verimli olan lityum pillerdir. Lityum pillerin bir diğer avantajı da, özellikle kurşunla karşılaştırıldığında, çok daha hafif olmalarıdır. Genellikle bir lityum pilin tamamen şarj olması için beş ila altı saat gerekir.

Hangi modeli seçmeli?

Hangi modelin seçilmesi gerektiğini anlatmadan önce elektrikli bisikletler hakkında biraz bilgi verelim.

 

Büyük şehirlerde sürdürülebilir hareketliliğe katkıda bulunan bir ulaşım aracı olan elektrikli bisikletlerde bir motor ve bir pil vardır ancak gaz pedalı yoktur. Pedal çevirmezseniz, bisiklet hareket etmez. Bu, motorlu scooterlar arasındaki en büyük farktır. Geleneksel modellerle karşılaştırıldığında ise temel fark, pedal çevirmeye yardımcı olmalarıdır. Pedallara bastığınızda, küçük bir motor devreye girer ve size hız kazandırır, böylece gaza basmadan ve yorulmadan tepeleri tırmanabilir ve zorlu arazilerde gezinebilirsiniz. Çoğu elektrikli bisiklette, örneğin dik bir yokuşta size yardımcı olmak için biraz daha fazla güç istediğinizde, güçlendirme ayarını “eko” (düşük) ile “turbo” (yüksek) arasında ayarlamanıza izin veren bir güç anahtarı vardır. Böylece ne kadar yardım alacağınızı kontrol edebilir, sürüşünüzün zorluk seviyesini özelleştirebilirsiniz.

 

Elektrikli bisiklet, enerji depolayabilen ve genellikle kurşun, nikel ve metal hidrit veya lityum iyondan yapılmış bir pil içeren bir araçtır. Ortalama olarak, yeniden şarj edilmeden önce yaklaşık 30 kilometrelik bir menzile izin verir.

 

Hangi model elektrikli bisiklet seçileceği ise kullanıma bağlı. Örneğin işe gitmek için hafif ve işlevsel bir model tercih etmek iyi bir fikir olabilirken, hafta sonu kırsal yollarda kullanılacaksa dağ bisikleti akıllıca bir seçim olabilir. Dağ bisikletlerinde, dik araziye çıkmayı kolaylaştıran bir dişli sistemi bulunur. Dezavantajı ise yolda yokuş aşağı giderken daha yüksek hızlar için tasarlanmış bir vites sistemine sahip bir yol bisikleti kadar yüksek bir hıza ulaşamamanızdır.

Hangi model elektrikli bisiklet seçileceği ise kullanıma bağlı. Örneğin işe gitmek için hafif ve işlevsel bir model tercih etmek iyi bir fikir olabilirken, hafta sonu kırsal yollarda kullanılacaksa dağ bisikleti akıllıca bir seçim olabilir.

Bir diğer önemli karar ise katlanır model almak isteyip istemediğinizdir. Birkaç yıl önce bu, yetersiz menzile ve potansiyel özellikleri yetersiz bisikletleri seçmek anlamına gelebilirdi, ancak bugün aynı özelliklere ve dayanıklılığa sahip ürünler pazarda yerini alıyor. Örneğin katlanır bisikletler, diğer benzer araçlardan çok daha hafif olmasının yanı sıra, onları her gün evden veya ofisten çıkarmanız gerektiği durumlarda çok daha kullanışlıdır.

 

Şehirlerdeki toplu taşıma araçlarının (metro ve otobüs) büyük çoğunluğunda, kullanıcıların katlanır elektrikli bisikletle seyahat etmesine izin verildiğini de hatırlatalım. Örneğin İstanbul’un metroları katlanabilir bisikletlerle tüm gün seyahat imkânı sunuyor.

 

Avantajları ve dezavantajları

  • Özellikle diğer ulaşım türleriyle karşılaştırıldığında, elektrikli bisikletler en ucuz ulaşım yollarından biri. Otopark ücreti ödemeniz gerekmez ve bir pili yeniden şarj etme maliyeti, toplu taşıma ve arabanızın benzin deposunun dolum ücretinden daha makuldür.
  • Seyahatinizin bir parçası olarak düzenli bir şekilde elektrikli bisiklet kullanmak, günlük rutininize biraz fiziksel aktivite katmanın harika bir yoludur ve genel sağlığın iyileştirilmesine önemli ölçüde katkıda bulunabilir. Ayrıca birçok insan için arkadaşları ve aile fertleriyle eğlenerek daha fazla zaman geçirmelerini mümkün kılar.
  • Bir elektrikli bisiklet satın almanın maliyeti, bir araba hatta yüksek kaliteli bir bisiklet satın almanın maliyetiyle karşılaştırıldığında çok daha makul olabilir.
  • Standart bisikletlere göre daha ağır, parçalarının karmaşık ve bulunması zor olması ise dezavantajlarından bazıları.

 

Özetle elektrikli bisikletler, her yaştan insanın daha aktif bir yaşam sürmesine yardımcı olabilir. Garanti BBVA’nın Çevreci Taşıt Kredisi ile hayallerinizdeki elektrikli araçlara ulaşabilirsiniz.

Etiketler:
  • Alışveriş

  • Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri

  • Temiz Enerji

  • Doğal Yaşam Ve Ekoloji

  • Seyahat