“Parayı Elimde Tutamıyorum” Diyorsanız Bu 8 Hatayı Yapıyor Olabilirsiniz

Tasarruf, tüm dünyada farkındalık oranı giderek yükselen bir başlık. Bireysel ölçekte gelir-gider dengesine etki eden tasarruf, küresel olarak da sınırlı yeryüzü kaynakları, para politikaları ve satın alma gücü gibi alanların geleceğini belirliyor.

Bazen kendinizi ihtiyacınız olmayan harcamalar yaparken bulabilir, para biriktirmekte veya tasarruf yapmakta zorlanabilirsiniz. Ya da ay sonunu zar zor çıkardığınız zamanlarda “Nasıl bu kadar harcama yaptım?” diye sorgulayabilirsiniz.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığının 2018 yılı sonunda yaptığı israfın boyutu incelemesinden sonra Türkiye’de tasarruf yapma oranı %38 olarak belirlendi. Yani bu demek oluyor ki Türkiye nüfusunun %62’si tasarruf yapamıyor.

Peki ya bu aşağıda sıralayacağımız hatalardan bir veya birkaçını siz de günlük hayatınızda yapıyor ve bu yüzden bir türlü tasarruf sağlayamıyor olabilir misiniz?

 

1. Rahatlamak için alışveriş yapmak ne kadar doğru?

Güzel bir hayata sahip olmak ve varsa çocuklarımıza iyi bir gelecek sunmak için çok çalışıyoruz. Yoğun çalışmanın getirdiği sıkıntılardan kaçmak için ise sonu harcamaya giden bahaneler yaratıyoruz.

Anlık mutluluklar yaratan en büyük illüzyonlardan biri: alışveriş. Uzun vadede bireysel harcamalarımızın yönetiminde sorun yaratabilecek bu masum görünen alışveriş kaçamaklarına sınır koymak tasarrufun belki de ilk adımı.

 

2. Sosyal medyada fazla mesai harcayanlardan mısınız?

Sosyal medya artık hayatımızın büyük bir bölümünü ele geçirmiş durumda. Sevdiğimiz ve ilham aldığımız insanlarla iletişimde kalmak, gündemi takip etmek, gündelik hayatımızı kolaylaştıran uygulama ve araçlara hızlıca erişmek gibi işlevlerinin yanında, çeşitli istatistik araştırmaları da sosyal medyanın, kişisel harcama ve tüketim alışkanlıklarımızı değiştirdiğini ortaya koyuyor.

Daha fazlasını, daha yenisini, daha moda olanını istemek, aslında ihtiyacımız olup olmadığını bile bilmediğimiz ancak çoğu zaman güncel ve popüler kalabilmek adına sahip olmaya çalıştığımız çok sayıda ürün ve hizmet sıklıkla aklımızı karıştırabiliyor. Bu noktada gerçek hayattaki ihtiyaçlarımızla, sanal dünyanın bize sunduğu sonsuz alternatifler arasından doğru seçimler yapabilmek büyük önem kazanıyor. Siz siz olun, sosyal medyada görüp satın alma ihtiyacınızı tetikleyen ürün ve hizmetlere karşı şu soruları sorun.

  • Buna gerçekten ihtiyacım var mı?
  • Bunu alırsam nelerden vazgeçmem gerekir?
  • Sahip olduklarım arasında bunun yerini tutabilecek başka bir şey var mı?

 

3. Bireysel Emeklilik Sisteminin öneminin farkında mısınız?

Bireysel Emeklilik Sistemi, emeklilik hayatını rahat geçirmek isteyenlerin en önemli birikim kaynaklarından biri.

Üstelik devletin sağladığı katkı payı, kontrol edilebilir bütçe yapısı ve vergiden muaf oluşu, kullananlar için birikim yapmayı yüksek ölçüde kolaylaştırıyor.

Türkiye Emeklilik Gözetim Merkezinin verilerine göre şu an Türkiye’de Bireysel Emeklilik Sistemi’ne katılan 6.813.690 kişi var ve 10. yılını tamamlayan yaklaşık 12 bin kişi de rahat bir emeklilik hayatına adım atmış durumda.

Uzun vadeli bir plandan bahsediyor olabiliriz ama rahat bir emekliliğin hayalini kuruyorsanız, Bireysel Emeklilik Sistemini gözden geçirmek isteyebilirsiniz.

 

4. İhtiyaçlarınızı sırayla karşılamayı deneyin.

Tasarruf ve birikim yapmaya çalışıyor ama bir türlü başaramıyorsanız bunun nedeni harcamalarınızı erteleyememekten kaynaklanıyor olabilir.

Elinizdeki telefonun yeni modeli, yaşadığınız mahalleye açılan yeni pizzacı veya keyifle takip ettiğiniz internet ünlülerinin sürekli değişen aksesuarları... Aslında alternatif tasarruf yöntemleri bulup o ilk adımı atarsanız ve zamanı geldiğinde ertelemeyi bilirseniz, istediğiniz şekilde birikim yapabileceğinizi de göreceksiniz. Bunun için ihtiyacınız olan tek şey, biraz sabır.

 

5.  Ürünün fiyatı mı önemli, faydası mı?

Bir ürünün pahalı olması onun kaliteli olduğu anlamına gelmez. Aslında hepimiz içten içe bunu biliriz. Aynı şekilde bir ürünün ucuz olması da faydasız olduğunu göstermez fakat; günümüzde en çok yapılan hatalardan biri pahalı ürünlerin kaliteli olduğunu düşünmektir.

Her şeyin en uygun fiyatlı ve kalitelisini bulmak için internet dünyası bize sınırsız alternatif sunuyor. Alışveriş yapmadan önce aceleci olmamak, iyi araştırma yapmak, “mutlaka bunun daha uygun fiyatlısı vardır” diye düşünerek hareket etmek ve fiyat-performans değerlendirmesini her zaman göz önünde bulundurmak ihtiyaca yönelik doğru ürüne bütçemize uygun fiyatla ulaşmak için yeterli.

Günümüze en çok yapılan hatalardan biri pahalı ürünlerin kaliteli olduğunu düşünmek.

6. Para harcamak bir statü göstergesi değildir.

Pahalı veya markalı diye bir ürünü almak, çoğu zaman yapılan en büyük hatalardan biri. Son teknoloji bir telefon almak veya kaliteli olmasa bile sırf ünlü bir marka olduğu için bir tekstil ürününü seçmek bütçenize büyük hasarlar verebilir.

Alışkanlıklarınızdan dolayı belirli bir ürünü veya markayı tercih etme eğiliminde olabilirsiniz. Eğer bunu değiştirmek istemiyorsanız da satın almadan önce kampanya dönemleri, sezon indirimleri ve seri sonu satışlarını beklemek bütçeniz için faydalı olabilir.

 

7. Elinizde olanların kıymetini bilin.

Bir şey satın almadan önce, sahip olduklarınızı gözden geçirin. Eğer tamir ettirmek, boyatmak, tadilat yaptırmak gibi bir şansınız varsa, önce mutlaka bunu değerlendirin.

Elinizdeki bir ürünü değerlendirmenin iyi yollarından bir tanesi de ikinci el satış yapmak. Son dönemde oldukça popüler olan ikinci el satış uygulamalarını kullanarak yeni ihtiyaçlarınız için kaynak yaratmak hiç de zor değil.

 

8. Son dakika plancısı olmayın.

Tatil, eğitim, sağlık gibi önemli ihtiyaçlarınızın planlamasını son dakikaya bırakmamak, kampanyaları takip etmek, erken kayıt ve rezervasyon avantajlarını değerlendirmek size tahmin ettiğinizden çok daha fazla zaman ve para tasarrufu sağlayacak. Örneğin; erken bayram tatili fırsatları, okulların erken dönem kayıtları veya özel sağlık kuruluşlarının check up paketleri gibi çok sayıda alternatifiniz var. İnternette yapacağınız basit araştırmalarla ulaşabileceğiniz çok sayıda avantaj olduğunu unutmayın.

 

___

Burada yer alan yazılar, finansal bilgiler, birikim ve tasarruf önerileri, genel yorum ve tavsiyelerden oluşmakta olup yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım, birikim ya da tasarruf kararı verilmesi ve hareket edilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Etiketler:
  • Finansal Sağlık

  • Ekonomi

  • Birikim

  • Tasarruf

  • Alışveriş

  • Emeklilik