İlk Parasını Kazananlar için Bütçe 101: Bütçe Nedir? Nasıl Yönetilir?

Artık kendi ihtiyaçlarınızı karşılamak için çalışmaya mı başladınız? O zaman iş hayatına hoş geldiniz! Belki stajyersiniz veya part-time çalışan bir öğrencisiniz ya da mezun oldunuz, aradığınız işe girdiniz ve nihayet ilk maaşınızı aldınız. Öncelikle tebrik ederiz. Çünkü kazanılan ilk paranın hepimiz için anlamı büyük, emeklerimizin karşılığı. Peki bu parayı nasıl yöneteceğimizi biliyor muyuz? Buna cevap verebilmek için bütçe nedir, nasıl yönetilir birlikte bakalım.

 

Bütçe nedir?

İlk paranızı kazandınız evet ama bu harcadığınız ilk para değil. İşte bu yüzden harcamalarınızı kontrol altına almanız gerekiyor. Kazandığınız ilk paranın heyecanıyla sevdiklerinize hediyeler almak, arkadaşlarınızla tatile çıkmak, bilgisayarınızı değiştirmek, o çok beğendiğiniz telefonu almak istediğinizi biliyoruz. Ancak heyecanınıza yenik düşmemek için kontrollü olmanızda fayda var. İşte tam da burada devreye bütçe giriyor.

 

En basit tabiriyle geliriniz ve giderlerinize dayalı bir denge planı olan bütçe ile daha fazla finansal özgürlük ve çok daha az stresli bir hayat elde etmeniz mümkün. Harcamalarınızı yönetmek, hayatın öngörülemeyen olaylarına hazırlıksız yakalanmamak ve yüksek maliyetli kalemleri borca ​​girmeden karşılayabilmek için bütçe önemli. Bütçe planı yaparak belirli bir süre için ne kadar para kazanacağınızı, bunun ne kadarını harcayacağınızı önceden anlayabilir ve ona göre davranabilirsiniz. Ne kadar kazandığınızı ve harcadığınızı takip etmek, mali durumunuz üzerinde daha fazla kontrole sahip olacağınız anlamına gelir. Tüm ihtiyaçlarınızı, isteklerinizi, acil durumları, birikim ve tasarrufları içeren bir bütçe planı ile paranızın kontrolünü elinize alabilirsiniz. 

Tüm ihtiyaçlarınızı, isteklerinizi, acil durumları, birikim ve tasarrufları içeren bir bütçe planı ile paranızın kontrolünü elinize alabilirsiniz.

Bütçe nasıl yönetilir?

Bütçe nedir öğrendiğinize göre gelelim bütçeyi nasıl yöneteceğinize. Bütçe yönetiminin temelini oluşturan şey gelirinizdir. Bütçenizi gelirinize göre şekillendirmeniz için izleyebileceğiniz bazı yolları şöyle sıralayalım:

 

  • Harcamalarınızı kontrol edebilirsiniz

İlk maaşınızı aldınız ve harcadınız diyelim. Şimdi gelir ve giderlerinizi yazmaya başlayarak her harcamanızı kaydedebilirsiniz. Yıllık gelirinizi hesaplayıp harcamalarınız için kişisel bir bütçe belirler ve buna sadık kalırsanız, kazandığınızdan fazla harcama riskini ortadan kaldırmış olursunuz. Bunun takibini yapmanın daha pratik bir yolu Garanti BBVA Mobil’de. Burada Durumum alanındaki Gelir/Gider adımından harcamalarınızı planlayabilirsiniz.

 

Harcamalarınızı kontrol altına almak ve tasarruf etmek için ise “İstek mi ihtiyaç mı?” diye sorabilirsiniz. Kazandığınız paranın miktarı ne olursa olsun harcamalarınızı kontrol etmezseniz bir noktadan sonra size yetmediğini görürsünüz. İşte tam da bu yüzden bütçenin doğru yönetilmesi gerek. Bunun için size minik bir tüyo verelim: 50/30/20 Kuralı.

 

  • Kendinize finansal hedefler belirleyebilirsiniz

Ulaşmak istediğiniz hedeflerin bir listesini oluşturabilirsiniz. Bunlar, mülk satın almak veya emekliliğinizi finanse etmek, öğrencilikte aldığınız kredinin borcunu ödemek gibi hedefler olabilir. “Yüksek lisans veya yurtdışı tatili yapmak için şu kadar peşinat biriktireceğim” gibi gerçekçi finansal hedefler belirleyebilir ve bu hedefe ulaşmak için bir birikim hesabı açabilirsiniz. Sabırlı ve planlı olmanız gerektiğini de unutmayın. 

Ne kadar paranın geldiğini ve nereye gittiğini anladıktan sonra, finansal durumunuzla hedeflerinize uygun bir plan oluşturabilirsiniz. Bunun da yolu finansal sağlıktan geçiyor. Finansal sorumluluklarınızı yerine getirirken varlık ve borçlarınızı da doğru yönetirseniz özgür, rahat ve güvenli bir hayatın yolunu açmış olursunuz. İyi bir bütçe yönetimi hayatınızı da olumlu etkiler.

 

  • Bankanızın sunduğu fırsatları takip edebilirsiniz

Faturalarınız için müşterisi olduğunuz bankaya otomatik ödeme talimatı verebilirsiniz. Garantili Otomatik Fatura ile faturalarınızın ödeme tarihlerini Garanti BBVA sizin için takip eder. Böylece fatura ödemelerinizi düzenli olarak görürsünüz ve harcamalarınızı da ona göre planlama fırsatınız olur.

 

Hayat iyi ya da kötü sürprizlerle dolu, bu yüzden geleceği düşünerek hareket etmek gerekiyor. Trafik kazası veya sağlık sorunu gibi zor durumlarda bizim için bir güvence olan acil durum fonuna kötü gün dostu desek yeridir. Böyle zamanlarda zor durumda kalmamak için kenarda birkaç ay idare edebileceğiniz nakit paranın bulunması sizi güvende hissettirir.

 

Özetle rahat bir yaşamın anahtarı bütçe yönetimi ile elimizde. İlk paranızı kazanmadan önce bütçe nedir bilerek, para hakkında doğru bilinen yanlışları bilerek, kazandıktan sonra ise her ay düzenli bütçe oluşturmayı alışkanlık haline getirerek finansal sağlığınıza ve geleceğe iyi bakabilirsiniz. Unutmayın, parasını yöneten hayatını yönetir!

 

__________

Burada yer alan yazılar, finansal bilgiler, birikim ve tasarruf önerileri, genel yorum ve tavsiyelerden oluşmakta olup yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım, birikim ya da tasarruf kararı verilmesi ve hareket edilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Etiketler:
  • Birikim

  • Bütçeleme