Bir Banka İklim Krizine Karşı Ne Yapabilir?

İklim krizine karşı hep birlikte mücadele etmenin artık kritik olduğunu biliyoruz. Bireysel çabalarımız bir yana, aslında bu mücadelenin etkili olabilmesi için çok büyük bir rolün finansman sağlayıcılara düştüğünün de bilincindeyiz. Garanti BBVA olarak bu sorumluluk ile sürdürülebilirlik stratejimize yön veriyoruz.

2006 yılında başladığımız sürdürülebilir finans ve sürdürülebilir kalkınma yolculuğumuzda attığımız iddialı adımlar, bizi bu konuda Türkiye’nin öncü kurumlarından biri haline getirdi. Bu yola daha güçlü adımlarla devam ederken, hep birlikte geriye gidelim ve banka olarak bugüne kadar “daha sürdürülebilir” olmak için hangi projeleri hayata geçirdiğimize bir bakalım.

 

“Doğanın Sesi” reklam filmimizi gördünüz mü?

Tüm sürdürülebilirlik maceramızla, bu konuda büyük adım attığımız projelerle temelde tek bir şeyi amaçladık: Çevrenin sağlıklı bir şekilde gelecek nesillere kalması. Öncelikli planımız iklim krizinin etkilerini hafifleten çalışmalara odaklanmaktı. Bu amaçla hazırladığımız “Doğanın Sesi” reklam filmimizde, 2006’dan bu yana içselleştirdiğimiz sürdürülebilirlik bakış açımızı özetledik. Reklam filminde bahsettiğimiz uygulamaların detaylarını ise aşağıda anlattık.

 

Yeşil Ofis standartlarını benimsedik

30 yıldır destekçisi olduğumuz WWF’in yeşil ofis standartlarını esas alarak, iklim krizi üzerindeki etkilerimizi azaltmaya çalıştık. Türkiye’deki tüm şube ve binalarımıza Sürdürülebilirlik Temsilcileri atayarak, kaynak tüketimlerimizi düzenli olarak takip ettik.

İklim krizine doğrudan etki eden faaliyetlerimizi yönetmek amacıyla önemli bir adım atarak altyapısı müsait tüm şube ve binalarımızda yenilenebilir enerji tüketimine geçtik. 2020 yılında 809 şube ve 46 binamızda 73 milyon kWh elektrik enerjisini yenilenebilir enerjiden sağlayarak, yaklaşık 2,2 milyon ağacın azaltabileceği sera gazı miktarına denk gelen 34.790 ton CO2 eşdeğeri emisyonu engellemiş olduk. Ofislerimizdeki atık yönetiminde geri dönüşümü temel aldık ve “Global Compact Türkiye”, “İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği” ve TÜSİAD’ın plastik kirliliğini önleme amacıyla hayata geçirdiği “İş Dünyası Plastik Girişimi” kapsamında, plastik kullanımını azaltma taahhüdünde bulunan Türkiye’deki ilk 34 kurumun arasında yer aldık. Soğutma ve aydınlatma sistemlerimizde yüksek enerji verimli ürünler kullandık.

2019 yılında, Amerikan Yeşil Binalar Konseyi (USGBC) tarafından geliştirilen, yeşil bina derecelendirme sistemlerinden biri olan LEED’in, Zincirlikuyu Genel Müdürlük binası kapsamında Platinyum sertifikasını almaya hak kazanarak, LEED Sertifikası’na sahip Türkiye’den tek Banka olduk. Zincirlikuyu Genel Müdürlük binasının yanı sıra Garanti BBVA Kızılay Hizmet Binası, Yeni Binalar kategorisinde Platin sertifikaya sahip tek banka binası oldu. Ayrıca Garanti BBVA Pendik Teknoloji Kampüsü, Sivas Müşteri İletişim Merkezi ve Karşıyaka İzmir Binası LEED Gold sertifika alan yapılarımızdan. 2021 yılının sonuna kadar bankamızın enerji gereksinimlerinin en az %80’ini yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlayacağımıza dair teminat verdik. Faaliyetlerimizden kaynaklanan çevresel etkileri en aza indirebilmek için tüm şube ve binalarımızda ISO14001 Çevre Yönetim Sistemi’ni uyguluyoruz.

 

“Bilime Dayalı Hedefler: 1,5 derecelik sıcaklık artışı” ile uyumlu olarak mutlak emisyon azaltım hedefini açıklayan Türkiye'deki ilk banka olduk

Faaliyetlerimizde önceliğimiz her zaman iklim krizine karşı hareket etmek oldu. Birleşmiş Milletler Net-Sıfır Bankacılık Birliği’ne Türkiye’den katılan ilk ve tek bankayız. Dünyanın en saygın çevresel raporlama platformu CDP’nin Paris Anlaşması’yla öngörülen, 2020 yılında küresel ısınmayı 1,5 derecede sınırlandırmaya destek sağlamak adına Bilime Dayalı Hedefler (Science Based Targets) girişimi çerçevesinde, karbon emisyonlarımızı 2025 yılına kadar %29, 2035’e kadar da %71 azaltma hedefi koyduk. 2020 yılında, faaliyetlerimizden kaynaklanan emisyonları %75 oranında azaltıp, kalan emisyon miktarı için de karbon kredileri satın alarak karbon nötr banka olduk. Böylece 2035 için vermiş olduğumuz %71 azaltım hedefinin çok daha fazlasına 2020 sonunda, yani 15 yıl önce ulaşmış olduk.

Sürdürülebilir finansı ana iş stratejilerimizden biri haline getirdik

2014 yılından itibaren proje finansmanı faaliyetleri kapsamında yeni elektrik üretimi yatırımlarına

sağladığımız toplam finansman tutarımızın %100’ü yenilenebilir yatırımlardan oluşturduk. Rüzgâr enerjisi yatırımlarında yaklaşık %25 pazar payı ile Türkiye’de market lideriyiz. Bu sene düşük karbonlu ekonomiye bağlılığımızı bir adım daha öteye taşıyarak, en geç 2040 yılına kadar olmak üzere portföyümüzün kömür riskini sıfırlamayı hedefliyoruz. Kömür santralleri ve madenlerle ilgili yeni yatırımları finansa etmeyeceğimizin sözünü veriyoruz.

Sürdürülebilir finans konusunda bunca yeniliğe imza atmış bir kurum olarak, ilk yeşil tahvil ihracımızı da 2017 yılında, International Finance Corporation (IFC) ile İpotek Teminatlı Menkul Kıymet İhracı (İTMK) programı kapsamında, 150 milyon ABD doları tutarında gerçekleştirdik. Bu, ülkemizde bizim büyüklüğümüze erişmiş bir bankanın ilk yeşil tahvil ihracıydı. Bu tahvil, aynı zamanda IFC’nin Türkiye’de yatırım yaptığı ilk İpotek Teminatlı Menkul Kıymet İhracı ve IFC ile TL cinsinden gerçekleştirilen ilk işlem oldu.      

Tabii maceramız bununla da bitmedi. 2019 yılında GMTN (Global Medium Term Notes) programı altında 5 yıl vadeli 50 milyon ABD doları yeşil tahvil ihraç ederek bir ilke daha imza attık. Yeşil Tahvil Prensipleri ile uyumlu olma özelliğini taşıyan bu ihraçtan kazanılan fonla, iklim krizine karşı çözümler üreten projelere destek vermeyi amaçladık.

Bireysel çevreci taşıt kredisini kurumsal boyuta aktararak, Türkiye’nin ilk kurumsal Yeşil Taşıt Kredisini sunduk. Bu bağlamda, daha önce bireysel müşterilerimize sağladığımız kredi imkânlarından, Kurumsal Yeşil Taşıt Kredisi ürünü ile şirketlerin de yararlanmasını sağladık. Düşük faizli Yeşil Taşıt Kredisi ile kurumların hibrit ve elektrikli araçlara geçişine destek verdik.

2017 yılında çevre dostu binalarda yaşamak isteyen kişilere çeşitli avantajlar sağlamak için Yeşil Mortgage ürünümüzü hayata geçirdik. 2018 yılında ise Türkiye’de ilk, dünyada ise beşinci olan Yeşil Kredi sistemini uygulamaya koyduk. Bu sistemde, kredi faizlerini müşterilerimizin sürdürülebilirlik performansına entegre ettik; kredi süresi boyunca bağımsız bir danışman tarafından yapılan değerlendirmeler neticesinde, müşterilerimiz sürdürülebilirlik uygulamalarında gelişme kaydettiğinde, kredi faizlerinde indirimler sağladık. Böylece müşterilerimizin de sürdürülebilir ekonomiyi destekleyen yöntemleri içselleştirmelerini sağladık.

Global Compact Türkiye çatısı altında, Global Compact Türkiye Sürdürülebilir Finansman Bildirgesi’ni imzaladık. Bu şekilde, sürdürülebilir finans konusunun ülkemizin bankacılık sektöründe daha fazla yayılmasına, daha çok insana ulaşmasına kaktı sağladık.

 

DenizTemiz Derneği/ TURMEPA işbirliği ile denizlerimizi temizliyoruz!

Biliyorsunuz ki geçtiğimiz sene Marmara Denizi’nde bizi korkutan müsilaj sorunuyla karşılaşmıştık. Hepimiz için acilen çözülmesi gereken bu ekolojik krize karşı Garanti BBVA olarak ​​DenizTemiz Derneği/ TURMEPA iş birliğiyle deniz kirliliğini önlemek, Marmara Denizi’nde atık yüzey temizliği yapmak ve bölge illerinde gelecek nesillere deniz temizliği konusunda farkındalık eğitimleri gerçekleştirmek amacıyla Mavi Nefes Projesi’ni başlattık. Bu proje kapsamında hizmete sunduğumuz iki adet deniz süpürgesi ile başta İstanbul Boğazı’nı temizliğini, gerekli acil durumlarda müsilaj ve katı atıkları temizliği yapmak üzere başka denizlere de uğramayı amaçladık. Bununla birlikte, deniz kirliliği özelinde risk taşıyan İstanbul, Tekirdağ, Kocaeli, Yalova, Bursa, Balıkesir ve Çanakkale olmak üzere 7 ilde verdiğimiz eğitimlerle bu konuda bölgesel bilinci artırmayı hedefliyor, gelecek nesillere temiz bir Marmara Denizi bırakılmasına katkıda bulunuyoruz.

Reklam filmimize ilham kaynağı olan genç piyanist-bestici İpek Nisa Göker’in, doğaya sahip çıkmak amacıyla biz ‘büyük’lerden istediklerini dinlemek için buraya tıklayabilirsiniz.

Etiketler:
  • İklim Değişikliği