Finansal Stres Yönetimi: Beklenmeyen Harcamalara Karşı Önlem Almak

Çok sevdiğimiz o film repliğinin dediği gibi; “Hayat bir kutu çikolata gibidir, içinden ne çıkacağını asla bilemezsin.” İşte o kutudan çıkan kimi sürprizler bazen hem ruhsal hem de finansal açıdan stres yaratabiliyor. Örneğin gelir ve giderlerimizi son kuruşuna kadar denkleştirdiğimiz aylık bütçe hazırlarız, bir sağlık sorunu baş gösterir. Birikim için sonunda kenara bir miktar para ayırabileceğimiz için seviniriz, buzdolabımız iflas eder.

 

Bunun gibi durumların ne zaman kapımızı çalacağını bilmenin bir yolu yok ancak bunlara hazırlıklı olmak mümkün. Üstelik beklenmedik masraflar için önceden plan yapmak, kriz anında mali yükü daha da artırabilecek alternatifler arama zorunluluğundan da kurtarır. Gelin o zaman beklenmedik harcamalar neler, bu harcamalara karşılık ev ekonomisini nasıl ayakta tutabiliriz, bütçemizi bu acil durumlara göre nasıl oluşturabiliriz bir bakalım.

 

Hangi harcamalar ‘beklenmedik’ sınıfına girer?

Sağlıkla ilgili acil durumlar, hastalıklar, doğal afetler, hasarlı trafik kazaları, geniş çaplı tamirat gerektirecek ev kazaları, taşınma, işten çıkarılma veya zorunlu istifa, plan dahilinde olmayan seyahatler, ailevi acil durumlar ‘geliyorum’ demez. Bütçemizi oluştururken bu tarz kalemlere yer vermeyiz.

Sağlıkla ilgili acil durumlar, hastalıklar, doğal afetler, hasarlı trafik kazaları, geniş çaplı tamirat gerektirecek ev kazaları, taşınma, işten çıkarılma veya zorunlu istifa, plan dahilinde olmayan seyahatler, ailevi acil durumlar ‘geliyorum’ demez. Bütçemizi oluştururken bu tarz kalemlere yer vermeyiz.

Gerçekleştiklerinde ise aceleyle ve telaşla kötü finansal kararlar almaya meyilli oluruz. Ancak bunun yerine durumu değerlendirmek için zaman ayırabilir, mali yükümüzü azaltacak uygun araçları araştırabiliriz. Önce kendi kaynaklarımıza ve yaratabileceğimiz maddi olanaklara, sonra çevremize ve daha sonra da finans kuruluşlarına odaklanabiliriz.

 

Nasıl bir finansal plan yapabiliriz?

Peki o zaman olası bir acil durum senaryosuna nasıl hazırlanabiliriz?

  • Her ay bütçemizi oluştururken harcamalarımızdan belli bir miktarı tasarruf etmeyi ve bunu birikim için değerlendirmeyi deneyebiliriz.
  • En çok tavsiye edilen yöntemlerden biri yüzde 1 kuralıdır. Bu kural, evimizin değerinin yüzde 1’ini her yıl onarım ve masraflar için bir kenara ayırmayı öngörür. Bazı yıllar bakım ve onarım gerektirecek hiçbir şey çıkmayabilir ancak her şeyin üst üste geleceği zamanlar için can simidi görevi görür. Evimiz kiraysa, yıllık kira tutarımız doğrultusunda benzer bir planı hayata geçirebiliriz. Ayrıca yüzde 1 kuralını veya buna benzer bir mantığı aracımız için de uygulayabiliriz.
  • Acil durum fonu oluşturabiliriz. Nakit fazlamız olduğunda bu parayı acil durum fonuna aktarabiliriz. İdeal bir acil durum fonunun üç ila altı aylık temel masrafları karşılayacak kadar büyük olması beklenir. Örneğin, zorunlu masraflarımız aylık 2 bin TL ise en az 6 bin TL’lik bir acil durum fonu geliştirmeyi hedefleyebiliriz.
  • Tasarruf ve birikim için teknolojiden yardım alabiliriz. Gelirimizi takip etmek, harcamalarımızı kontrol etmek ve birikim potansiyelimizi görmek için bankacılık uygulamalarından yararlanabiliriz. Örneğin bu konuda Garanti BBVA olarak sunduğumuz hedefli biriktirme, harcadıkça biriktirme gibi hesapları tercih edebiliriz.
  • Hastalık, kaza, doğal afet gibi durumlara karşı imkânımız varsa sigorta seçeneklerini değerlendirebiliriz.
  • Seçeneklerimizi güvenilir bir finans uzmanıyla tartışarak, her çözümün artılarını ve eksilerini belirleyebiliriz.

 

Planlı ve hazırlıklı olmak ‘kötü günlere’ karşı en büyük savunma gücümüz olabilir. Tatsız sürprizler karşısında bir de finansal stres yaşamamak için bugünden güvenli, doğru ve istikrarlı mali adımlar atabiliriz. Hep iyi günlerde görüşmek dileğiyle!

 

Garanti BBVA ile finansal sağlığınızı nasıl iyileştirebileceğinizi merak ediyorsanız Finansal Sağlık sayfamızı ziyaret etmenizi öneririz.

 

___

Burada yer alan yazılar, finansal bilgiler, birikim ve tasarruf önerileri, genel yorum ve tavsiyelerden oluşmakta olup yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım, birikim ya da tasarruf kararı verilmesi ve hareket edilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Etiketler:
  • Finansal Sağlık

  • Tasarruf

  • Bütçeleme