Zararlı Yazılımlardan Korunmanın İpuçları

Teknoloji ve internetin yaşamlarımızda büyük bir rol oynaması, akıllı telefonlarımızın da bir telefondan çok daha fazla işleve sahip olmasını mümkün kaldı.

Bugün akıllı telefonlarımız aslında birer “cep bilgisayarı” gibi değerlendirildiğinden hem iş hem de özel hayatımızda belki de en çok kullandığımız teknolojik cihazların başında geliyorlar.

Hal böyle olunca zararlı yazılım riskine karşı korunmanın önemi de artıyor. İşte akıllı telefonlarımızı zararlı yazılımlardan korumanın ipuçlarını bu nedenle derledik. Siz de bu uygulaması kolay yöntemlerle akıllı telefonunuzu gönül rahatlığıyla kullanmayı sürdürebilir, ayrıca videomuza da göz atabilirsiniz.

Cihazlarınızı güncel tutun:

Cihazlarınızda kullandığınız işletim sistemleri ve programlar düzenli olarak güncellenmelidir. Bu güncellemeler, cihazlarınızdaki açıkları kapatarak zararlı yazılımların cihazlarınıza bulaşmasını önler. Cihazınızı güncel tutarak zararlı yazılımlara karşı önlem alabilirsiniz.

Antivirüs yazılımı kullanın

Antivirüs yazılımları, cihazlarınızı kötü amaçlı yazılımlardan korumak için etkili bir araçtır. Bu yazılımlar, cihazlarınızı tarayarak zararlı yazılımları tespit ederler. Böylelikle siz farkında olmadan cihazınıza yerleşmiş olan zararlı yazılımlardan kurtulabilir, yenilerine de engel olabilirsiniz.

Şifrelerinizi güçlü tutun

Şifrelerinizi, cihazlarınızın kapıları gibi düşünebilirsiniz. Güçlü şifreler kullanarak zararlı yazılımların cihazlarınıza erişmesini önleyebilirsiniz. Güçlü bir şifre oluşturmak için karakter sayısını bol tutmalı ve harf, rakam ve özel karakterlere yer vermelisiniz. Tahmin edilmesi zor şifreler tercih ederseniz kötü niyetli kişilerden ve zararlı yazılımlardan korunabilirsiniz ancak şifrenizi unutmamaya dikkat edin.

Güvenilir internet sitelerini tercih edin

İnternet sitelerini seçerken dikkatli olun. Güvenilir olmayan siteler, zararlı yazılımların cihazlarınıza bulaşmasına neden olabilir. Özellikle pop-up reklamları, zararlı yazılımların yayılmasında büyük bir rol oynar. Bu nedenle, pop-up engelleyicisi kullanmanız önemlidir. Bu sayede olası tehlikeleri önlemiş olursunuz.

Sahte iletilere dikkat edin

Tanımadığınız kişilerden sosyal medya, SMS veya e-posta yoluyla gelen iletilere dikkat etmelisiniz. Bu iletiler içerisinde zararlı yazılımlar barındırıyor olabilir. Bu tür iletilerdeki ekleri açmadan ve bağlantılara tıklamadan önce, göndericinin güvenilirliğini teyit etmenizde fayda var.

Kişisel bilgilerinizi paylaşmayın

Güvenilir kurumlar, sizden banka hesap numaranız, kimlik bilgileriniz ve dijital bankacılık parolası, tek kullanımlık şifre ile kart şifresi gibi size özel bilgileri istemezler. Güvenilirliğinden şüphe duyduğunuz iletilerde kişisel bilgileriniz isteniyorsa gönderici kişi ya da kurumla iletişime geçebilirsiniz. Eğer sahte bir mesajla karşı karşıyaysanız böylelikle zarar görmekten kaçınabilirsiniz.

Uygulamaları indirirken dikkat edin

Mobil cihazınıza uygulama indirmek istediğinizde sadece resmi marketler ve güvenilir kaynakları tercih edin. Uygulamayı indirmeden önce yorumlarına ve uygulama tarafından istenen izinlere bakmanızı ve uygulamanın verdiği hizmetle ilgisi olup olmadığına dikkat etmenizi öneririz.

Sonuç olarak, zararlı yazılımlardan korunmak mümkün. Yukarıdaki basit adımları takip ederek siz de zararlı yazılımlardan kendinizi koruyabilirsiniz. Ayrıca sizin için hazırladığımız videoyu da izlemenizi tavsiye ederiz.

Etiketler:
  • İnternet

  • Dijital Güvenlik