Yeni Yılda Kişisel Finans Yönetiminizi Kolaylaştıracak 4 Araç

Yeni bir yıla girdik yeni planları, ödemeleri, uzun veya kısa vadeli hedefleri belirlemenin tam zamanı. Bu planlamayı henüz yapmadıysanız endişe etmeyin, hâlâ zamanınız var. Yeni yılda kişisel finans yönetiminize yön verecek finansal araçları sıraladık.

 

Birikim hesabı

Henüz bir birikim hesabı açmadıysanız, yeni yıl bunun için ideal zaman olacaktır. Her şeye sıfırdan başlamaya, bütçenizi yıl içinde nasıl yönetebileceğinizi planlamaya yılın ilk ayından başlayabilirsiniz. Bir birikim hesabı, nakide ihtiyaç duyduğunuz acil durumlarda size destek sağlamakla birlikte, ağırlıklı olarak uzun vadeli mali hedefleriniz için gelir oluşturmanıza yarar. Burada cevaplamanız gereken iki temel soru var; birincisi birikime ne kadar gelir ayırabildiğiniz ve ikincisi birikiminizin nasıl ilerlemesini arzuladığınız. Her ikisinin de cevabı sizi, hangi birikim hesabı türünü tercih etmeniz gerektiğine götürür. 

Yatırım hesabı 

Yatırım yapmak genelde riskli bir işlem olarak görülür ancak bilinçli bir şekilde hareket edilirse yatırım hesabı iyi getiri sağlayan bir finansal araçtır. Sıklıkla birikim hesaplarıyla karşılaştırılırlar fakat yatırım hesapları, birikimlerini sermaye piyasalarında kullanmak isteyenler için hizmete sunulmuş araçlardır. Bu hesaplarla hisse senedi, yatırım fonu gibi sermaye piyasası ürünlerinin alım satımı gerçekleştirilir. Dolayısıyla yeni yılda yatırım özelinde güçlenmek istiyorsanız, öncesinde bir miktar birikiminiz olması gerekir. Dikkatli ve bilinçli bir şekilde alım satım işlemlerini gerçekleştirerek finansal hedeflerinize ulaşabilirsiniz. Yeni yılda yatırım hesabı açmak istiyorsanız bir ay içerisinde  yatırıma ne kadar para ayırabileceğinizi belirlemelisiniz.

Emeklilik hesabı

Çalışamadığınız yaşlarınızı refah içinde geçirmenin yollarından biri bir emeklilik hesabı açmaktır. Emekliliğiniz için bugünden biriktirmeye başlamanız ve hayat standartlarınızı, geleceğinizi güvence altına almanız, belki de uzun vadede yapacağınız en iyi finansal sağlık planlamarından biridir. Yeni yılda bir emeklilik hesabı açarak, aylık gelirinizden belirlediğiniz miktarın düzenli olarak bu hesapta birikmesini sağlayabilirsiniz.

 

Sigortalar

Yıllık kişisel finans yönetimine bütüncül bir şekilde yaklaşmalısınız. Tasarruf, birikim ve doğru finansal adımlarla finansal sağlık seviyenizi iyi seviyede tutabilirsiniz.

İyi bir finansal planlamanın bir adımı da sahip olduğunuz önemli mal varlıklarını sigortalatmaktır. Özellikle konut sigortası, finansal güvenliğinizi güçlendirecektir. Birçok sigorta firması yeni yılda konut sigortası yaptırmak isteyenlere çeşitli indirimler sunar, bu kampanyalardan yararlanabilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken seçeceğiniz poliçelerin neleri kapsayıp kapsamadığını dikkatlice incelemek ve buna göre bütçenize en uygun ürünü tercih etmektir.

 

Yıllık kişisel finans yönetimine bütüncül bir şekilde yaklaşmalısınız. Tasarruf, birikim ve doğru finansal adımlarla finansal sağlık seviyenizi iyi seviyede tutabilirsiniz. Yukarıda saydığımız araçlarla yeni yılda kişisel finans yönetiminize doğru bir şekilde yön verebilmek için yıl sonu finansal durumunuzu gözden geçirmenizi öneririz. Nasıl yapabileceğinizi öğrenmek için tıklayın.

 

__________

Burada yer alan yazılar, finansal bilgiler, birikim ve tasarruf önerileri, genel yorum ve tavsiyelerden oluşmakta olup yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım, birikim ya da tasarruf kararı verilmesi ve hareket edilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Etiketler:
  • Finansal Sağlık

  • Birikim

  • Tasarruf