Ailenin ve Evdeki Tasarrufun Değişen Yüzü: Bebek Geliyor!

O güzel haberi aldınız ve geri sayım başladı. Artık daha büyük bir aile olmak ve yeni bir dünyaya adım atmak için hazırsınız. Peki bu durum evdeki ekonomiyi nasıl etkileyecek?

İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odasının verilerine göre Türkiye’de bir çocuk 18 yaşına gelinceye kadar, dar gelir grubundaki aileler yaklaşık 80 bin TL, orta gelir grubundaki aileler yaklaşık 560 bin TL, üst gelir grubundaki aileler ise yaklaşık 1 milyon 120 bin TL harcıyor.

Bu harcamalar gözünüzü korkutabilir fakat önceden yapılan bir plan ve doğru araştırmayla bebeğinizi hem tasarruflu hem eksiksiz bir şekilde büyütebilirsiniz.

"Bebeğimi büyütürken nasıl tasarruf ederim?" diye düşünüyorsanız, bu heyecanlı yolculukta size destek olacak bazı ipuçlarını derledik.

Bebek Doğmadan Önce Dikkat Edilmesi Gereken Detaylar:

Çocuğunuzun sağlığı için sıkça hastaneye gitmeniz gerekebilir.

Çocuk sahibi olmaya karar vermeden önce ve güzel haberi aldıktan sonra hastane ziyaretleriniz sıklaşacak, bu da masrafların artmasına yol açacak ilk etken. Bunun önüne geçmek için hamilelik sürecindeki muayeneleri ve doğum işlemini kapsayacak poliçeye sahip bir özel sağlık sigortası, tasarruf için ilk adım olabilir. Poliçenizin doktor muayeneleri, tahliller, rutin kontroller gibi bütçenizi zorlayabilecek ihtiyaçlarınızı tam olarak karşılayacağından emin olmaya çalışın.

Müstakbel anne ve babalar, dikkat: Alışveriş zamanı geldi.

Öncelikle unutmayın ki bir ürünün pahalı olması, o ürünün kaliteli olduğu anlamına gelmez. Büyükten küçüğe bütün mağazalardaki fiyatları karşılaştırın, indirimleri takip edin ve mutlaka internetten de araştırma yapın.

Hamile annelerin karnı büyümeye başladığında, günlük hayatta giyilebilen kıyafetler küçük geleceğinden gardırobun yenilenmesi gerekebilir. Dönemsel bir ihtiyaç olacağı için hamile kıyafetleri almak yerine ikinci el seçenekleri değerlendirebilir veya tanıdıklarınızdan az kullanılmış ürünler temin edebilirsiniz.

Bebek alışverişi, hamile bir annenin alışverişine göre çok daha masraflı. Bu yüzden bebeğiniz dünyaya gelmeden önce ihtiyaçlarının bir kısmını yavaş yavaş tamamlarsanız masrafları tek bir aya sıkıştırmamış olursunuz.

Bebeğinizin genel masrafları dışında kıyafetleri de büyük önem taşıyor ama şöyle bir gerçek var; hiçbir bebek kıyafetlerini eskitemez. Çevrenizde çocuğu olan arkadaşlarınızdan, akrabalarınızdan hatta samimi olduğunuz komşularınızdan artık kullanmadıkları tulum, önlük gibi parçaları isteyebilirsiniz.

Bebeğiniz için; kıyafet, dekor, çarşaf, beşik gibi ürünler alacaksanız, mavi veya pembe tercih etmek yerine gri, sarı, turuncu gibi hem kız hem erkek bebeğe gidebilecek renkleri tercih edebilirsiniz. Bu şekilde bebeğinize bir de kardeş gelirse, abisinin veya ablasının eski eşyalarını rahatça kullanabilir.

 

Bebek Doğduktan Sonra Dikkat Edilmesi Gereken Detaylar:

Hoş geldin bebek!

Bebek geldiğine ve onun evinizdeki yaşantısı için gerekli eşyaları temin ettiğinize göre, gündelik ihtiyaçlarını karşılayacak alışverişleri gerçekleştirebilirsiniz.

Bebek bezi, biberon, tabak, kaşık gibi bebeğinizin ihtiyacı olacak eşyaları yukarıda bahsettiğimiz gibi araştırarak ve indirimleri takip ederek temin edin. Bu tarz gündelik eşyalar, bebeğinizin sağlığını da doğrudan etkilediği için ekstra dikkatli olmanız gerekir.

İyi bir araştırmanın sonucunda kaliteli ürünleri uygun fiyata bulabileceğinizi unutmayın.

Şimdi birikim zamanı.

Bebeğiniz doğduktan sonra bankanızın mevduat ve yatırım ürünlerini değerlendirebilir; her ay belirlediğiniz bütçeyi onun adına açtığınız hesapta işletime aldırabilirsiniz.

Böylelikle kısa vadede ihtiyaç anlarınızda burada biriken parayı bebeğiniz için kullanabilir, uzun vadede ise bebeğinizin geleceği için birikim yapabilirsiniz.

Bebeğinizin geleceğini Garanti altına almak isterseniz Garantili Gelecek Sigortasına buradan ulaşabilirsiniz.

Size ve bebeğinize sağlıklı, mutlu ve huzurlu bir gelecek dileriz.

 

______

Burada yer alan yazılar, finansal bilgiler, birikim ve tasarruf önerileri, genel yorum ve tavsiyelerden oluşmakta olup yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım, birikim ya da tasarruf kararı verilmesi ve hareket edilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Etiketler:
  • Birikim

  • Tasarruf

  • Alışveriş

  • Bütçeleme

  • Aile