Yaz Aylarında Enerji ve Su Tasarrufu İçin Tüyolar

Artan sıcaklar ve nem oranları nedeniyle, daha çok su ve elektrik tüketmeye ihtiyaç duyuyoruz. Her ne kadar bu tüketim, gündelik yaşamlarımız için kaçınılmaz olsa da, farkında olmadan ihtiyacımız olandan daha fazla su ve enerji harcayarak israfa neden olabiliyoruz. Tam da bu sebeple, özellikle yaz aylarında size enerji ve su tasarrufu yaptıracak birkaç tavsiye hazırladık.

 

Su tasarrufu için öneriler

  • Çamaşır makinesini kısa döngülü yıkama ayarlarıyla çalıştırın: Çamaşır makinesini kısa süreli/döngülü yıkama programlarıyla çalıştırırsanız çok daha az su harcarsınız. Burada dikkat etmeniz gereken nokta, kirli eşyalarınız için en uygun ve ekonomik yıkama programlarını seçmek. Bir ipucu: pamuklu kıyafetler daha kolay yıkandığı için düşük programlarda bile hızlıca temizlenebilir.
  • Tasarruflu duş başlığı kullanın: Düşük akışlı duş başlıklarını kullanarak duş sırasında büyük oranda su tasarrufu yapabilirsiniz. Duş sürenizi de kısaltırsanız, verimlilikte zirveye oynayacaksınız.
  • Sızdıran musluklarınızı mutlaka onarın: Sızıntı yapan musluklar küçük küçük akıtsa da unutmayın: ‘’damlaya damlaya göl olur!’’. Sızdıran musluklar su faturanıza olumsuz yansıyacağı gibi ay bazında ele aldığınızda ciddi oranda su israfına da sebep olacaktır. Sızdıran musluklarınızı zaman kaybetmeden onarmanız gerekir. Ayrıca musluğunuza, suya hava katarak suyun hacmini artıran ve harcanan su miktarını azaltan su tasarruf aparatı (perlatör) takabilirsiniz.
  • Ev temizliği için spreyli mop kullanın: Ev temizliğinde su püskürtmeli mop kullanarak kovalarca su tasarrufu sağlayabilirsiniz. Sprey moplar, hem yüzey temizliğini kolaylaştırır hem de temizlik işleminin kısa sürede bitmesini sağlar.
  • Daha fazla sebze tüketin: Hayvancılık sektöründe ciddi miktarda su harcanmaktadır. Yaz sıcaklıklarını serin yemeklerle geçirmek hem sağlığınıza hem de tasarruf planınıza iyi gelecektir. Daha sebze ağırlıklı beslenmeyi tercih ederek dolaylı da olsa su tasarrufuna katkı sağlayabilirsiniz. Sonuçta, talep ne kadar az olursa üretim de o oranda azalacaktır.
  • Yağmur suyunu depolayın: Evin dışına, çatıya yerleştireceğiniz bir hazne/depo sayesinde yağmur suyunu daha sonra çeşitli amaçlarla kullanmak üzere depolayabilirsiniz. Yağmur suyu içerdiği mineraller bakımından oldukça zengin bir sudur.

Enerji tasarrufu için öneriler

  • Gün ışığından en iyi şekilde yararlanmaya çalışın: Yaz demek gün ışığı demek, gün ışığı demek elektrikli aydınlatma kaynaklarına daha az ihtiyaç duymak demek! Işık geçirgenliği fazla olan perdeleri tercih ederek ve ışığın yansıyarak daha fazla alana yayılabileceği ayna, cam gibi yansıtıcı özelliği olan eşyaları oturma veya çalışma alanınıza yerleştirerek, gün ışığından maksimum oranda yararlanabilirsiniz. Böylece mümkün olduğunca daha az elektrik kaynağına ihtiyaç duyarsınız.
  • Hareket dedektörleri kullanın: Ev içi aydınlatmada hareket dedektörleri kullanarak aç/kapa düğmelerine basmaya gerek duymadan enerji tasarrufu sağlayabilirsiniz.
  • Enerji verimliliği denetimi yaptırın: Enerji denetimi çoğunlukla büyük kuruluşların talep ettiği bir hizmet olsa da bireysel elektrik kullanıcısı olarak siz de yaptırabilirsiniz. Enerji uzmanlarından, elektrik ustalarından danışmanlık alarak ev enerji denetiminizi yaptırabilir, evinizdeki enerji kayıplarını tespit edebilirsiniz.
  • Enerji sertifikası olan klimaları tercih edin: Yazın serinlemek hepimizin ihtiyacı ancak serinlerken mümkün olduğunca enerji tasarrufu yapmak da önemli. Klimalar haliyle fazla enerji harcamakta;enerji tasarruf sertifikası olan modelleri tercih ederek harcadığınız enerjiyi minimuma indirebilirsiniz. Ayrıca güneşin olmadığı saatlerde klimayı çalıştırmayarak, çalıştırdığınız saatlerde ise pencereleri kapatarak ekstra enerji kaybını önleyebilirsiniz.
  • Kullanımda olmayan aletleri kapatın: Bilgisayar, kahve makinesi gibi elektronik eşyalar kullanılmadıkları zaman dahi enerji harcamaya devam eder. Bu aletleri kullanımda olmadıkları zaman tamamen kapatarak veya fişlerini çekerek enerji israfını önleyebilirsiniz.
  • Bitki gölgeli peyzaj tercih edin: Eviniz direkt güneş ışığına maruz kalıyorsa gün içinde fazladan ısınacaktır, bu da serinlemek için klima gibi enerji kaynaklarını daha sık çalıştıracağınız anlamına gelir. Evinizin dışına gölgeli peyzaj yaptırarak veya gölge yaratacak bitkiler yerleştirerek güneş ışınlarını kesebilir, özellikle salonunuzu daha serin tutabilirsiniz.
  • Elektrik tasarruf cihazı kullanın: Sadece tek bir düğmeye basarak elektronik cihazlarınızdaki tüm enerjiyi kapatan bir anahtar kullanarak enerji tasarrufunu kontrol altına alabilirsiniz.
  • Solar çatı kullanın: Eğer yaşadığınız konut ve bölge uygunsa, solar çatı panellerini  tercih ederek güneş enerjisinden faydalanabilirsiniz.

 

__________

Burada yer alan yazılar, finansal bilgiler, birikim ve tasarruf önerileri, genel yorum ve tavsiyelerden oluşmakta olup yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım, birikim ya da tasarruf kararı verilmesi ve hareket edilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Etiketler:
  • Tasarruf

  • Enerji Verimliliği