5 Örnek ile Nesnelerin İnternetinin (IoT) Gündelik Yaşamdaki Yeri

İlk kez 1999 yılında bir şirket için hazırlanan sunumda kullanılan Nesnelerin İnterneti (Internet of Things) kavramı, son yıllarda; akıllı ev, akıllı şehir, akıllı çevre gibi birçok uygulama alanıyla hayatımıza katılmayı sürdürüyor.

Özellikle son çeyrek yüzyıldır şahit olduğumuz, sayısız teknolojik gelişme; iş hayatımız, alışkanlıklarımız, ev yaşamımız gibi birçok alanda rol oynuyor.

Klimamız, televizyonumuz ya da araç kapılarımız için kullandığımız uzaktan kumanda teknolojisi giderek nostaljik bir fonksiyonelliği ifade ediyor ve endüstrinin geliştirdiği yepyeni uygulamalar hayatımızı kolaylaştırarak bize zaman kazandırıyor.

Yakın zamanda, Nesnelerin İnterneti ismi ile hayatımıza giren çok yönlü teknoloji sayesinde günden güne cihazlarla olan fiziksel ilişkimiz de değişiyor.

Peki Nesnelerin İnterneti ne ifade ediyor ve gündelik yaşamımızı nasıl etkiliyor?

 

Nesnelerin İnterneti nedir?

Nesnelerin İnterneti, "Günlük kullanımdaki nesnelerin internete bağlanarak veri gönderme-alma kabiliyeti" olarak tanımlanıyor.

İnsan müdahalesine ihtiyaç duymadan, makinelerin kendi aralarında veri iletişimi yaparak bilgi topladığı ve toplanan bilgilerle kararlar aldığı Nesnelerin İnterneti teknolojisi, yaşam standartlarını daha pratik bir boyuta taşıyor.

Nesnelerin İnternetinin, gündelik yaşamdaki örnekleri ise şunlar:

 

Eviniz her an optimum sıcaklıkta: akıllı termostatlar

Akıllı ev uygulamaları söz konusu olduğunda, günümüzün en popüler ürünlerinden biri: akıllı termostatlar. İnternet bağlantısı ile yaşam alanındaki rutini öğrenen akıllı termostatlar, ev sıcaklığını beklentilere göre ayarlıyor.

Eğer evde değilseniz, uyuyorsanız, terliyor ya da üşüyorsanız akıllı termostatlar; ortam koşullarına uygun ayarları yapıyor ve bu sayede enerji verimliliği de yönetilebiliyor. Üstelik evde olmadığınız anlarda mobil uygulamalar aracılığıyla sıcaklık ayarlarını değiştirme imkânınız da bulunuyor.

 

Enerji verimliliğine katkı sağlamanın yolu: akıllı atık sistemleri ve yeni nesil prizler

Küresel nüfus artış hızı ile beraber sürdürülebilirlik teması da giderek daha fazla önem kazanıyor. Nesnelerin İnterneti, doğaya olan sorumluluklarımızı yerine getirebilmek adına teknolojik çözümler üretiyor. Akıllı şehir uygulamaları arasında yer alan atık yönetim sistemleri sayesinde ise çöp tenekelerinin doluluk oranları takip edilebiliyor. Böylece çöp araçları ile yapılan toplama hizmetlerinin optimizasyonu ile daha verimli şehir yönetimi modelleri devreye giriyor. Ayrıca Nesnelerin İnterneti teknolojisi ile çalışan çöp kutuları atıkları kategorisine göre otomatik olarak sınıflandırıyor ve atıkların geri dönüşümde değerlendirilmesi üzerine veri topluyor. Geri dönüşüm odaklı, akıllı atık yönetim sistemleri ekolojiye doğrudan katkı sağlıyor.

Atık yönetim sistemlerinin yanı sıra akıllı telefonlar üzerinden tek tuşla yönetilebilen yeni nesil prizler de günümüzde sayısız cihazla uyumluluk gösteriyor. Belirli zaman aralıklarında gücü açıp-kapatma imkânı sunan prizler, bağlı cihazın ne kadar enerji harcadığını takip ediyor ve bu yolla enerji verimliliği için ideal koşullar sunuyor. Tıpkı bir alarm gibi istediğiniz cihazın açık kalacağı zaman dilimlerini ayarlayabileceğiniz yeni nesil prizlerle, abonelik ve dağıtıcı ihtiyacı duymaksızın; lamba, ısıtıcı, fan gibi birçok cihazın kontrolü kablosuz yapılabiliyor.

 

Dijitalleşen emniyet kavramı: sensörlü güvenlik sistemleri

Çelik kapılar, hareket dedektörleri, kameralı diyafonların ardından günümüz teknolojisi akıllı ev uygulamalarına yeni alternatifler kazandırmayı sürdürüyor. Global güvenlik sistemi markaları artık; video, ses, hareket, gece görüşü, alarm, hava kalitesi ve sıcaklık gibi sensörleri tek bir cihazla yönetebilen güvenlik/konfor sistemleri geliştiriyor. Üstelik bu sistemler, telefonlar üzerinden yönetilmeyi olanaklı kılıyor.

Hoparlör özellikli güvenlik sistemleri ile evinizden uzakta olduğunuz anlarda evde bulunan hane halkıyla konuşmak da mümkün hâle geliyor.

 

Mobil ve kompakt gözlemleyiciler: sağlık monitörleri

Sağlık monitörleri, Avrupa ve Amerika’nın oldukça ilgi gören akıllı ev cihazlarından biri. Sağlık göstergelerine bağlı olarak; önlem, görüntüleme ve teşhis aşamalarında çözümler sunan monitörler, uyku düzeninden günlük aktivite periyoduna kadar çeşitli rutinleri de takip ediyor. Ev konforunda EKG çeken; kalp atım ve solunum hızı ya da vücut sıcaklığı ölçebilen sağlık monitörleri, acil durumlarda sağlık görevlilerine haber gönderebilmenize de yardımcı oluyor.

Vücuttaki genel sağlık parametreleri hakkında veri sunarak daha hızlı ve uygun tedavi yöntemi belirlenebilmesi adına hizmet veren monitörlerin sağlık sektörünü de yeniden yapılandırması bekleniyor.

 

Sürüş analizi isteyenler için: araç takip adaptörü

Araç takip adaptörü, ilk duyulduğunda kulağa navigasyon cihazı gibi bir çağrışım yapıyor. Fakat; araç takip adaptörü, yalnızca sürdüğünüz araç özelinde sorumluluk üstleniyor.

Aracınızın; kilometresini, ne kadar süredir yol aldığınızı, yakıt verimliliği ve masrafınızı, konum bilginizi takip eden monitör, dilerseniz navigasyon cihazı gibi diğer ürünlerle de bağlantı kurabiliyor. Ayrıca puanlama sistemi özelliği ile sürüş yeteneğinizi geliştirmenize de destek sunuyor.

Etiketler:
  • Nesnelerin İnterneti