Kredi Notu Nedir, Nasıl Hesaplanır ve Nasıl Yükseltilir?

İş hayatında çalışan kimliğimiz hakkında ipuçları veren referanslar öz geçmiş dosyamızda nasıl rol oynuyorsa; bankalarla yaptığımız iş birliklerindeki ‘müşteri’ profilimiz ve işlem geçmişimiz de kredi notumuz adına önemli bir gösterge sayılıyor.

1995 yılında Türkiye’de önde gelen 9 bankanın ortaklığıyla kurulan Kredi Kayıt Bürosu, 2004 yılında bankalara Bireysel Kredi Notu hizmeti vermeye başlayarak bankacılık sistemine müşteri portföyleri hakkında daha kapsamlı bilgi sağlama olanağı kazandırdı. Bu sayede bugün bankalar, kredi ödeme alışkanlıklarımıza yönelik hazırlanmış bir risk raporu özetine ve bu rapor ile de bankacılık ürünlerine dair taahhüt ettiğimiz koşulları yerine getirip getiremeyeceğimize dair verilere kolaylıkla sahip olabiliyor.

Peki kredi notu nedir, nasıl hesaplanır, nasıl öğrenilir ve nasıl yükselir gelin beraber bakalım:

 

Kredi notu nedir? Nasıl hesaplanır?

Kredi, kredi kartı ve kredili mevduat hesabı borçlarımıza ait; ödeme alışkanlıklarımıza, borç durumlarımıza ve kredi kullanım bilgilerimize göre hesaplanan nota Findeks Kredi Notu deniliyor.

1-1900 arasında değişen Findeks Kredi Notu endekslerinde yer alan bireysel notumuz; 1’den 1900’e doğru ilerledikçe temsil ettiğimiz risk seviyesi azalıyor.

Kredi notumuzu belirleyen bileşenler arasında şu başlıklar yer alıyor:

  • Kredili ürün ödeme alışkanlıkları: Kredi notumuzun %45’ini oluşturan bu başlık altında, zamanında yapılan ürün ödemelerimizin istikrarı göz önünde bulunduruluyor. Son ödeme tarihinden sonra yaptığımız her ödeme kredi notumuzu olumsuz yönde etkiliyor.
  • Mevcut hesap ve borç durumu: Kapanmış kredilerimizin ödeme geçmişine ait bilgiler, teminatlı veya teminatsız mevcut borç bakiyeleri ile limitlerimiz kredi notumuzun yine %32’lik bölümünü temsil ediyor.
  • Yeni kredili ürün açılışları: Henüz ödeme performansı raporlanmamış fakat; yeni edindiğimiz krediler kredi notumuzda %5 belirleyici bir faktör olarak değerlendiriliyor.
  • Kredi kullanım yoğunluğu: Özellikle düzenli ödeme geçmişi olan kredi kullanım yoğunluğumuz kredi notumuza %18 pozitif katkı sağlıyor.

Kredi notu nasıl öğrenilir? Bilinmesi gerekli mi?

Kredi notumuzu, findeks.com üzerinden öğrenebileceğimiz gibi çalıştığımız bankanın; internet bankacılığı üzerinden belli bir ücret ödeyerek öğrenebiliyoruz.

Finansal kredibilitemize dair en önemli göstergelerden biri olan kredi notumuz hakkında güncel bilgiye sahip olmak; kredi kullanımlarımızda veya vadeli bir borca girmemiz gerektiğinde avantaj sağlıyor. Özellikle kredi notumuzun düşük olduğunu bilerek notumuzu yükseltmek için aksiyon almak ve yüksekse bu seviyeyi korumaya gayret etmek gelecekteki kredili ürün taleplerimizde yaşayabileceğimiz zorlukların önüne geçiyor.

 

Kredi notu nasıl yükseltilir?

Kredi notumuzu yükseltmek ya da korumak için öncelikle; kredili ürünlerimizi düzenli ödemek ve mevcut borç durumumuzu iyileştirmek gerekiyor. Ayrıca bankaların sunduğu kredi notu yükseltmeye yönelik ürünler de tercih edilebilir. Garanti BBVA Anahtar Kart Programı’na dahil olarak kredi notunuzu daha hızlı yükseltebilirsiniz. Nasıl mı?

Anahtar Kart Programı, kredi puanınız düşük olsa bile Garanti BBVA bireysel kredi kartlarının fırsatlarla dolu dünyasına giriş yapmanıza imkân tanır. Kredi kartı başvurunuzun onaylanmaması durumunda Anahtar Kart Programı’na katılarak kredi kartı edinmek için ilk adımınızı atmış olursunuz. Garanti BBVA Bonus, Miles and Smiles, Shop and Fly kredi kartlarından dilediğiniz birine, tüm özellikleri aynı kalacak şekilde sahip olabilir; kartın bütün avantajlarından faydalanabilirsiniz.

Garanti BBVA Bonus, Miles and Smiles, Shop and Fly kredi kartlarından dilediğiniz birine, tüm özellikleri aynı kalacak şekilde sahip olabilir; kartın bütün avantajlarından faydalanabilirsiniz.

Anahtar Kart Programı’na dahil olmak için gereken tek koşul, 700 TL’den başlayan teminat tutarını hesabınızda bulundurmanız. Başvurunuzun onaylanması halinde bu tutara bloke konulacak ve programın avantajlarından faydalanmaya başlayabileceksiniz. Program kapsamında ödemeleriniz her 6 ayda bir değerlendirmeye alınır. Ödemelerinizi düzenli yapmanız halinde kredi notunuz yükselir. Uygun görüldüğü takdirde kartınıza bağlı teminat da kaldırılır. Böylelikle herhangi bir teminata bağlı kalmadan kredi kartınızı kullanabilirsiniz.

 

Kredi notunun bankalar dışında incelendiği bir kurum/kuruluş var mı?

Bankalar dışında bazı emlak ya da araç kiralama firmaları ile cep telefonu, beyaz eşya, mobilya mağazaları da kredi notu talep edebiliyor. Ayrıca, yüksek kredi notları doğrudan; vade, fiyat, ayrıcalıklı hizmet gibi avantajlar sağlayabiliyor.

 

Her banka müşterisine ait bir kredi notu var mı?

Kredi notunun hesaplanamadığı bazı istisnalar dışında her banka müşterisine ait bir kredi notu bulunuyor. Fakat;

  • Hayatı boyunca; kredi, kredi kartı, kredili mevduat hesabına ve son 1 yılda kullanılmış bir kredi ya da kredi kartına sahip olmayan,
  • 18 yaşından küçük,
  • En az bir kredi hesabında, son 12 ay içerisinde “zarara atılma” ve/veya “varlık yönetim şirketine devir” durumu olan,
  • Son ödeme tarihi üzerinden 90 gün geçmiş ve ödenmemiş kredi borcu bulunan,
  • Son 1 yıl içerisinde idari ya da yasal takibe düşmüş,
  • Vefat kaydı oluşturulmuş bireylerin kredi notu hesaplanamıyor.

 

“Kredi notu nasıl öğrenilir” ve “Kredi notu nasıl yükselir” sorularına yanıt buldunuz. Gelecekteki kredi ürünlerine ait başvurularınızda olumlu sonuçlar almak isterseniz Garanti BBVA İnternet Bankacılığı üzerinden kredi notunuzu öğrenebilirsiniz.

 

__________

Burada yer alan yazılar, finansal bilgiler, birikim ve tasarruf önerileri, genel yorum ve tavsiyelerden oluşmakta olup yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım, birikim ya da tasarruf kararı verilmesi ve hareket edilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Etiketler:
  • Finansal Sağlık

  • Birikim

  • Bütçeleme