Havale Nedir? Havale Nasıl Yapılır? Havale Saatleri Neler?

Bankacılık işlemleri arasında ilk sırada para transferleri geliyor: Kiramızı ödüyoruz, şehir dışında yaşayan çocuğumuza para gönderiyoruz, bir arkadaşımıza borç veriyoruz, işyerimizle ilgili ödemeleri gerçekleştiriyoruz. Ancak birçok para transferi yöntemi olduğundan bazen kafamız karışabiliyor.

 

Gelin bu yöntemlerden biri olan havale nedir ve havale nasıl yapılır yakından bakalım. Belli bir saat sınırlaması var mıdır ya da havale ücretleri nelerdir inceleyelim…

 

Havale ne demek?

Banka hesabında bulunan bir paranın, yine aynı banka içerisindeki diğer hesaba veya başkasına ait bir hesaba gönderilmesi işlemine havale denir. Buradaki kilit nokta, tüm hesapların aynı bankada kayıtlı olmasıdır. Bu nedenle haftanın 7 günü 24 saat havale talimatı verilebilir. Banka havaleleri; banka şubeleri, internet, mobil, telefon ve ATM üzerinden yürütülür.

 

İstenildiği takdirde yapılan bir havale işlemi kaydedilebilir veya düzenli havale talimatı verilebilir, böylece bir sonraki havale işlemi çok daha kısa sürede gerçekleştirilebilir.

Havale işlemi ile yapılmak istenen ödeme miktarı gönderenin hesabında bulunduğu takdirde, havale talimat saniyeler içinde onaylanır ve para alıcının hesabına aktarılır.

Havale Nasıl Yapılır?

Bir havale işlemi için alıcının 26 haneli IBAN’ına (International Bank Account Number) ya da şube ve hesap numarasına ihtiyaç vardır. Dijitalden veya ATM üzerinden havale işlemi, genel olarak ‘para transferi’ kısmında yer alan 'havale' seçeneği üzerinden yapılır. Para gönderilecek kişinin IBAN veya hesap numarası girildikten sonra aktarılacak tutar sorulur. Bir sonraki ekranda da para aktarılacak kişinin adı, soyadı veya sadece baş harfleri, işlemin teyit edilmesi için gösterilir.

 

TCMB ve BKM’nin sunduğu yeni altyapı olan “Kolay Adres” ile beraber IBAN bilgisi yerine cep telefonu, TCKN, VKN, e-posta, pasaport numarası eşleştirilmesi de yapılabilir hale gelmiştir. Mobil Bankacılık kullanıcısı bireysel müşterilerimiz Kolay Adres tanımı sayesinde cep telefonu, kimlik, vergi, pasaport numaralarını ya da e-posta adreslerini IBAN ile eşleştirerek FAST ile para gönderme işlemlerini 7/24 gerçekleştirebilir. Garanti BBVA Mobil kullanıcısı tüzel müşterilerimiz ise cep telefonu ve vergi kimlik numaralarına ek olarak e-posta adresleri ile bu servisten yararlanabilir. Henüz müşterimiz değilseniz Garanti BBVA Mobil’den online banka hesabı açma işleminizi gerçekleştirebilir, anında müşterimiz olabilirsiniz.

 

Havale işlemiyle yapılmak istenen ödeme miktarı gönderenin hesabında bulunduğu takdirde havale talimatı saniyeler içinde onaylanır ve para alıcının hesabına aktarılır.

 

Bir havale işlemi için ne kadar ücret talep edileceği bankalar arasında farklılık gösterir. Ayrıca işlemin hangi kanal aracılığıyla (ATM, mobil bankacılık vs.) gerçekleştirildiği de ücreti değiştirebilir.

TCMB ve BKM'nin sunduğu yeni altyapı olan "Kolay Adres" ile beraber IBAN bilgisi yerine cep telefonu, TCKN, VKN, e-posta, pasaport numarası eşleştirilmesi de yapılabilir hale gelmiştir.

Havale ile EFT arasındaki farklar nelerdir?

Para gönderirken karşımıza çıkan bir diğer yaygın işlem ise EFT (Elektronik Fon Transferi).

 

İlk fark bankada yatar. Havale işlemleri tek bir banka üzerinden yapılır ancak EFT işlemleri farklı bankalar arasında yapılır. Bu nedenle havale, EFT’ye göre genelde daha kısa sürede gerçekleşir.

 

İkinci önemli fark ise zamandır. Havale işleminde gün ve saat sınırlaması yoktur, ama EFT işlemini hafta içi bankaya göre değişmek üzere genelde saat 17:00’ye kadar gerçekleştirmek gerekir.

 

“Havale nedir?”, “Bu işlemin EFT’den farkı nedir?” ya da “Havale nasıl yapılır?” sorularının cevaplarını aldığınıza göre; bir sonraki işleminizi daha profesyonelce yapabilirsiniz. Havale işlemleri ile ilgili olarak içeriğimizde detaylı bilgiler sunduk.. Eğer ödeme yapma veya talep etme konusunda daha farklı bir yöntem arıyorsanız, Garanti BBVA'nın "Ödeme İste" özelliğine göz atabilirsiniz. Garanti BBVA Mobil ve İnternet Bankacılığı üzerinden erişilebilen bu özellik sayesinde, tanıdıklarınızdan kolayca para transferi talepleri oluşturabilir ve sizden istenen ödemeleri gerçekleştirebilirsiniz.

 

__________

Burada yer alan yazılar, finansal bilgiler, birikim ve tasarruf önerileri, genel yorum ve tavsiyelerden oluşmakta olup yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım, birikim ya da tasarruf kararı verilmesi ve hareket edilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Etiketler:
  • Finansal Sağlık

  • Ekonomi

  • Dijital Bankacılık