Gelecek Planlarında Finansal Hedefler Nasıl Belirlenmeli?

Acil durum fonu oluşturmak, bir ev ya da araba almak için para biriktirmek, emeklilik için tasarruf etmek veya bir iş kurmak… Birbirinden farklı hedeflere sahip olsak da daha iyi ve güvenli bir gelecek, bugün alacağımız sağlıklı finansal kararlardan geçer. Kısa, orta ve uzun vadeli finansal hedefler belirlemek hem kafa rahatlığını hem de güvende olma hissini garanti eder. Ayrıca belirli bir hedef için çalışmak, borç döngüsüne girmekten ya da ani masraflara hazırlıksız yakalanmaktan da korur. Ancak iş finansal varlıklarımızı yönetmeye ve kendimize bir yol haritası çıkarmaya gelince durum biraz içinden çıkılmaz gibi görünebilir.

 

Gerçekçi bir plan belirlemek, ona istikrarlı bir şekilde uymak ise önce paramızı, sonra geleceğimizi yönetmemizi kolaylaştırır. Peki gelecek için finansal hedeflerimizi belirlerken nasıl hareket etmeli ve nelere dikkat etmeliyiz?

 

Ekonomik tabloyu gerçekçi bir şekilde ortaya koymak

Kredi kartı ekstreleriniz, banka hesaplarınız ya da varsa birikim hesabınızın durumu, aylık giderleriniz, harcamalarınız gibi her bir finansal göstergeyle yüzleşebilirsiniz. Artıda mısınız yoksa ekstreleriniz sizi zorluyor mu, her ay birikim için bir miktar para ayırabilir misiniz ancak böyle görebilirsiniz. Bu tabloda neyi değiştirmek ya da iyileştirmek istediğinizi düşünmek bir yol haritası çizmek konusunda size yardımcı olacaktır.

 

Ne istediğine karar vermek, hatta liste yapmak

Kendinizi tanıdıktan ve finansal tablonuzu ortaya koyduktan sonra hedeflerinizi listeleyebilirsiniz. Her bir isteğiniz için ne kadarlık bir bütçeye ihtiyacınız olduğunu belirleyebilirsiniz. Sizin için neyin önemli olduğunu bulmalı ancak net ve gerçekçi olmaya özen göstermelisiniz. Mesela neyin ulaşılabileceğini, neyin biraz zaman alacağını ve hangisinin uzun vadeli bir stratejinin parçası olması gerektiğini sıralayabilirsiniz. Hedeflerin bu şekilde kısa ve uzun vadeli olarak ayrılması, doğru finansal araçları belirlemeye yardımcı olur. İlk aşamada öncelikli olduğunu düşündüğünüz bir-iki hedefe odaklanabilirsiniz. Hedeflerinizi küçük parçalara ayırmak, listenizdeki her bir ‘mikro hedefi’ geçtiğinizde sizi motive edecektir.

Bütçe oluşturmak ve yönetmek

Hedeflerinize ulaşmak için yeterli geliriniz olsa bile iyi yönetmedikçe bir anlam taşımaz. Harcama ve ödemelerinizi yöneterek gelir-gider dengenizi kontrol altında tutabilirsiniz. Her ay tasarruf kalemlerinizi artırabilir ve tasarruf miktarı ne kadar olursa olsun bunu birikim için tasarlanmış ayrı bir hesaba yönlendirebilirsiniz. Acil bir durum olmadıkça bütçeye sadık kalmak önemlidir. Bunun için bankaların mobil uygulamaları ya da bütçe yönetimi uygulamaları gibi teknolojik çözümlerden de faydalanabilirsiniz. Örneğin Garanti BBVA mobil bankacılıkta size özel olarak hazırlanan finansal sağlık ipuçlarını inceleyebilirsiniz. Fatura ve harcamalar gibi giderleri düzenli takip edebilir, bunları kontrol altında tutabilirsiniz. Ayrıca ‘Harcadıkça Biriktir’ özelliğiyle kredi kartı harcamalarınızdan belirlediğiniz oranda düzenli olarak birikim yapabilir, bütçe dengenizi koruyabilirsiniz.

 

Borçlardan kurtulmak ve tasarrufa başlamak

Bir borç ödeme planı oluşturup bunu düzenli bir şekilde takip edebilirsiniz. Böylece faiz olarak ödediğiniz tutar azalacak ve buraya giden parayı birikim için değerlendirme şansınız artacaktır. Ayrıca bu süreçte harcamalarını azaltabilirsiniz. Hedefinize ulaşmak için ne kadar para biriktirmeniz gerektiğini belirleyip bu miktarı aya ve/veya yıla göre ayırabilirsiniz.

 

Acil durum fonu yaratmak

Ani ve beklenmedik masrafları karşılayabilmek için kenara biraz para ayırabilirsiniz. Uzmanlar bunun için en az üç aylık bir birikim yapılmasını minimum standart olarak görüyor, altı ay ise daha iyi olarak kabul ediliyor. Böyle bir fonunuz olursa, kötü sürprizler sizi hedefinize giden yoldan saptırmaz.

 

Kendine vade koymak ve gelişimi kontrol etmek

Yaptığınız plana uygulamada ne kadar sadık kaldığınızı tarafsız bir şekilde değerlendirmek, gelişimi ya da eksik noktaları zamanında ölçmek de en az doğru finansal kararlar vermek kadar önemlidir. Hayatın sürprizleri karşısında hedeflerinizi gözden geçirip güncelleyebilir ve onlara ulaşma sürecinizi izleyebilirsiniz. Belirli kriterlere ulaşamadıysanız neyin yanlış gittiğini yeniden değerlendirmek için zaman ayırabilirsiniz. Ayrıca bir hedefe ulaşmak için vade belirlemek sizi akışta tutabilir. Gerekirse bu vadeyi sonra tekrar gözden geçirebilirsiniz.

 

Finans hakkında bilgi edinmek

Ekonomi, para, yatırım hakkında bilgi sahibi olmak yani finansal okuryazarlığınızı geliştirmek daha başarılı bir finans yönetimini garantiler. Ayrıca kontrolü elde tutma ve geleceği planlama konusunda yardımcı olur. Bunun için araştırma yapabilir, gerekirse bankanızdan, profesyonel danışmanlardan veya mobil uygulamalardan destek alabilirsiniz.

 

Amaçlarımız, hayat standartlarımız ve yöntemlerimiz ne kadar eşsiz olursa olsun finansal hedeflere ulaşmak konusunda uzun vadede mükemmel olmak değil tutarlı olmak önemlidir. Daha özgür ve güvenli gelecek, bugün alacağınız sağlıklı finansal kararlardan geçer!

 

___

Burada yer alan yazılar, finansal bilgiler, birikim ve tasarruf önerileri, genel yorum ve tavsiyelerden oluşmakta olup yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım, birikim ya da tasarruf kararı verilmesi ve hareket edilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Etiketler:
  • Finansal Sağlık

  • Birikim

  • Tasarruf

  • Bütçeleme