Finansal Durumunuzu Nasıl Gözden Geçirirsiniz?

Her birimiz hayatımızda büyük değişimlere yol açan koca bir yılı geride bıraktık. Yeni deneyimler kazandık, bazı alışkanlıklarımızı ne kadar hızlı değiştirebileceğimizin farkına vardık, hatalarımızdan ders çıkardık. Kimimiz finansal hedeflerine ulaştı, kimimiz ise beklediği sonuçları alamadı. Ancak yeni bir yıl, yeni umutlar ve yeni hedefler demek!

İster kendinize yeni bir mali hedef koymak isteyin ister mevcut durumunuzdan memnun olun, yine de kendinize bir yol haritası çizmeniz önemli. Her ne kadar sosyal ve ekonomik koşullar açısından zorlu bir yıl geçirmiş olsak da son bir yıla ait finansal geçmişimizi kontrol edip, bütçe yönetimi konusunda yeni yıla daha güvenli adımlarla girebiliriz. Bunun için birkaç yöntem öneriyoruz.

 

Gelir ve gider tablonuzu oluşturun

Yıllık finansal plan oluşturmanın ilk adımı bir gelir gider tablosu hazırlamaktır. Bu konuda kendinizi bir şirket gibi düşünebilirsiniz. Gelir gider tablosu olmayan veya bunu takip etmeyen bir şirketin geleceği olabilir mi sizce? Cevabı biz duyduk, merak etmeyin. Bir kâğıdı - daha teknolojik olanlar bütçe uygulamalarını da kullanabilir - ikiye bölün. Bir tarafa aylık düzenli gelirinizi, diğer tarafa ise aylık giderinizi yazın. Borçlar, faturalar, kira gibi harcamaları ayrı ayrı yazabilirsiniz. Ocak ayından aralık ayına kadar tabloyu doldurmaya çalışın. Bu tablo yeni yıla başlarken önünüzü daha iyi görmenizi, gelir gider dengenizi daha iyi ayarlamanızı sağlayacaktır. Ayrıca belirtelim, Garanti BBVA Mobil kullanarak da bu bilgilere ulaşabilirsiniz. Uygulamanın ‘‘Özet’’ kısmında gelir/gider, varlık/borç ve nakit akışı bilgilerinizi detaylı olarak görebilirsiniz.

 

Borçlarınızı değerlendirin

Borçlara genelde her ay sonu bakmayı tercih ederiz ama böyle zorlu bir yıl geçirdikten sonra büyük resme odaklanmak bizim için daha faydalı olabilir. Bir yıl boyunca düzenli olarak ödediğiniz borçlarınızı gözden geçirebilirsiniz. Mevcut borçlarınız yeni yılda da devam ediyorsa, hemen bir ödeme çizelgesi hazırlayabilir ve elinizdeki borçları öncelik sırasına göre her ay azaltmaya çalışabilirsiniz. Buna yılın ilk ayından başlamak sizi finansal açıdan oldukça rahatlatacaktır. Ay başında elinize para geçtiği zaman, ilk olarak borçlarınızı ödemeye çalışıp, geri kalan parayı ise diğer giderlerinize harcayabilirsiniz. Borçları bu şekilde değerlendirmek, önünüzü daha rahat görmeye, kendinizi bu konuda geliştirmeye yardımcı olabilir.

Ay başında elinize para geçtiği zaman, ilk olarak borçlarınızı ödemeye çalışıp, geriye kalan parayı ise diğer giderlerinize harcayabilirsiniz.

Kredi kartı harcamalarınızı kontrol edin

Kredi kartını ayrıca incelemek her zaman kolaylık sağlar. Yıl boyunca kredi kartı harcamalarınıza detaylı olarak bakmadıysanız, işte şimdi tam zamanı! Yılı kapatmışken harcamalarınızı kontrol edin. Bir sene boyunca hangi alanda ne kadar harcama yaptınız? Alışveriş mi? Gıda mı? Faturalar mı? Yoksa eğlence mi? Hangi alanda daha çok harcama yaptığınızı, bu harcamaların ihtiyaç mı istek mi olduğunu belirleyebilirsiniz. İhtiyaç olarak görmediğiniz harcamalardan kısarak tasarruf yapmaya başlayabilirsiniz.

 

Tasarrufu ‘hesaba’ katmayı unutmayın!

Bir yıl boyunca ne kadar harcamayı hangi alanda yaptınız? Gelir gider tablonuzu oluşturduğunuza göre artık bunun cevabını biliyorsunuz. Mevcut ekonomik ve sosyal şartlardan ötürü yeteri kadar tasarruf yapamadıysanız, yeni yılda bu eksikliğinizi kapatabilirsiniz. Yeni yılda kendinize tasarruf edebileceğiniz bazı alanlar bulabilirsiniz. Daha bilinçli tüketerek, elektrik, doğal gaz, su, telefon gibi faturalardan tasarruf edebilirsiniz. Bu şekilde daha az enerji tüketip çevreye de yarar sağlayabilirsiniz. Marketlerin veya gıda markalarının indirim kampanyalarını takip ederek daha ekonomik alışverişler yapabilirsiniz. Yıl içinde ne kadar çok alandan tasarruf yaparsanız birikim yapma şansınız da o kadar çok artar.

 

Emeklilik için ne kadar para ayırdığınızı tespit edin

Haliyle geleceği düşünmenin bir yolu da emeklilikten geçiyor. Emeklilik hesabınıza ne kadar para ayırabildiğinizi not edin, eğer hesabın primlerini ödemekte sıkıntılar yaşadıysanız harcamalarınızı tekrar gözden geçirebilirsiniz. Emeklilik için birikim yapmazsanız, çalışmaya son verdiğiniz bu zaman diliminde, daha az gelirle aynı yaşam standartlarını sürdürmekte zorlanabilirsiniz. Eğer hâlâ bir emeklilik hesabınız yoksa, yeni yılda emekliliğiniz için biriktirmeye başlayabilirsiniz. Her ay gelirinizin bir kısmını emeklilik hesabınıza aktarabilirsiniz.

Birikim geçmişinize ve potansiyelinize göz atın

Bir yıl boyunca birikim için ne kadar para ayırabildiniz? Birikim hesabınız varsa bunu kolaylıkla görebilirsiniz. Yıllık gelir gider tablonuzdan birikime hangi ay ne kadar ayırabildiğinizi inceleyebilirsiniz. Eksikleriniz varsa bu açığın nereden kaynaklandığını da yaptığınız harcamalardan tespit edebilirsiniz. Yeni yılda bu harcamaları azaltarak birikime ayırdığınız miktarı artırabilirsiniz.

 

Tabii hiç birikim yapmamış da olabilirsiniz! Ama endişelenmeyin, yeni yıla girerken bir birikim hesabı açarak yola çıkabilirsiniz. Bunun için öncelikle birikim potansiyelinizi ölçmeniz gerekir. Aylık gelirinizi giderinizden çıkardığınızda arta kalan paranın miktarı, sizin birikim potansiyelinizi verir. Kendinize yeni yılda bir birikim hedefi belirleyerek, bu miktarın hedefinizi karşılayıp karşılamadığına karar verip, ardından size uygun olan bir birikim hesabı açabilirsiniz.

___

Burada yer alan yazılar, finansal bilgiler, birikim ve tasarruf önerileri, genel yorum ve tavsiyelerden oluşmakta olup yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım, birikim ya da tasarruf kararı verilmesi ve hareket edilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Etiketler:
  • Finansal Sağlık

  • Birikim

  • Tasarruf