Dünyanın Kültür Sanatına Evinizden Ulaşabileceğiniz 4 Online Adres

Dünyadaki ve Türkiye’deki birçok kültür sanat kurumu, sosyal mesafesini korumak amacıyla evlerinde vakit geçirenlere ulaşabilmek için etkinliklerine dijital ortamda devam ediyor. Siz de içinde bulunduğumuz bu zorlu süreçte kültür ve sanattan uzak kalmak istemiyorsanız, sizin için derlediğimiz bu 4 online kaynağı çok seveceksiniz!

Kültür ve sanatın çevrim içi adresi: SALT Online 

Kurucusu olduğumuz kültür kurumu SALT’ın Beyoğlu ve Galata'daki yapıları sosyal mesafenin korunması amacıyla ileri bir tarihe kadar kapalı kalacak. Ama üzülmenize gerek yok! Sergi, yayın, web ve dijitalleştirme projeleri; söyleşi, konferans, gösterim ve atölye gibi kamu programları düzenleyen ve çok disiplinli araştırma projeleri gerçekleştiren SALT'ın içerikleri erişime açık ve ücretsiz.

Saltonline.org adresinden kurumun 2011’den bu yana gerçekleştirdiği yazılı ve görsel üretimlere erişebilirsiniz. SALT’ın kapsamlı web projelerini kendi sayfalarında inceleyebilir; sergi, program ve arşivlerle ilişkilenen blog yazılarını okuyabilirsiniz. SALT Araştırma’nın “Sanat”, “Mimarlık ve Tasarım”, “Kent, Toplum ve Ekonomi” başlıkları altında 1.840.000 dijital belgeyi bir araya getiren arşiv koleksiyonlarına archives.saltresearch.org adresinden ulaşabilirsiniz.

Geçmiş konuşma, söyleşi, sunum, konferans ve performansların video kayıtlarını ise SALT Online Youtube kanalında izleyebilirsiniz.

İKSV’den çevrimiçi bienaller, animasyonlu çocuk kitapları, çalma listeleri...

1973 yılından bu yana İstanbul’un kültür-sanat yaşamına önemli katkılar sunan İstanbul Kültür Sanat Vakfı, çalışmalarının bir kısmını internet erişimine açtı.

23 yıldır festival sponsoru olduğumuz İstanbul Caz Festivali, Oslo World Festivali’nin dünyanın her yerinden şarkıları derlediği ‘Maps the World’ projesine Türkiye’den şarkılarla katkıda bulundu. Beraberlik duygusunu artırmanın ve müzikle sakin kalmanın amaçlandığı bu projeyi linkteki harita üzerinden inceleyebilir, tüm dünyadan 62 müzik festivalinin katkıda bulunduğu müzik listelerini dinleyebilirsiniz.

39. İstanbul Film Festivali’nin yolunu gözleyenler için İKSV ve MUBI işbirliğiyle özel bir gösterim düzenleniyor. 10-21 Nisan tarihleri arasında yayımlanan İstanbul Film Festivali özel seçkisini izleyebilmek için mubi.com/istanbul adresi üzerinden kaydolarak, 30 gün ücretsiz deneme süresinden faydalanabilirsiniz.

Farklı disiplinlerden birçok tasarımcı, mimar ve sanatçıyla yapılan söyleşilere İstanbul Tasarım Bienali’nin blog sayfasından ulaşabilirsiniz. Biz İnsan Mıyız? başlığıyla düzenlenen ve sorguladığı kavramlarla bu günlerde yepyeni bir bağlam kazanan 3. İstanbul Tasarım Bienali’ni küratörleriyle birlikte gezmek için ise İKSV’nin YouTube kanalını ziyaret edebilirsiniz.

İKSV ayrıca İstanbul Bienallerine katılan sanatçılarla işbirliği halinde her cuma iki sanatçı filmini yedi günlüğüne Vimeo hesabından erişime açıyor. İstanbul Bienali’nin sosyal medya hesaplarını takip ederek filmleri zamanında izleyebilirsiniz.

Son 10 yılda Salon İKSV’de sahne almış sanatçılardan parçaların yer aldığı özel seçkiye, Spotify’daki “Salon İKSV 10 Yaşında!” çalma listesinden ulaşabilirsiniz.

İKSV’nin çocuklar için hazırladığı kitaplara artık Alt Kat’ın web sitesinden ulaşabilirsiniz. Kitapları sesli dinleyebileceğiniz gibi aynı zamanda animasyon filmlerini de izleyebilirsiniz. İKSV’nin YouTube kanalında çocuklar için hazırlanan bu animasyon filmlerin yanı sıra Leyla Gencer ve Haldun Taner hakkında belgeseller, bienallerden konuşma serileri gibi farklı içerikler de yer alıyor.

Zorlu PSM evde geçirdiğimiz günleri sanatla renklendiriyor

Zorlu Performans Sanatları Merkezi, salgın sürecinde başlattığı #PSMyleKal serisi kapsamında yerli ve yabancı sanatçılarla canlı konserler, çalma listeleri, sanal atölyeleri ve podcast serilerini sosyal medya hesaplarında paylaşıyor. Zorlu PSM’nin Instagram hesabını takip ederek online kültür ve sanat etkinlikleri hakkında bilgi sahibi olabilir, meditasyon ve nefes teknikleri gibi konularda uzman konuklarla kaydedilen mini atölyelere ulaşabilirsiniz. Zorlu PSM Spotify hesabından kültür ve sanata dair önemli isimlerin sesinden #PSMyleKal podcast serisini dinleyebilirsiniz. Ayrıca kurumun Youtube hesabından daha önce Zorlu PSM sahnesinde konser veren sanatçıların özel performans videolarını izleyerek, sağlığınız için evde geçirdiğiniz zamana keyif katabilirsiniz.

Google, dünyanın ünlü müzelerini evinize getiriyor

Dünyanın halka açık müzelerinde yer alan sanat eserlerini, yüksek çözünürlüklü olarak izleyebilme imkânı sunan Google Arts & Culture, sanat içeriği alanındaki en popüler platform. En ünlü sanat eserlerini ve tarihi müzeleri 360 derece gezmek için buraya tıklayabilirsiniz.

Etiketler:
  • İnternet

  • Kültür

  • Sanat