İlham Veren Bir Ağaçlandırma Girişimi: ecording

İklim kirizine karşı sürdürülebilir ve inovatif çevre teknolojileri geliştirilen sosyal girişim ecording, tohum toplarıyla benzersiz bir ağaçlandırma projesine imza attı. Girişimin kurucusu Mert Karslıoğlu ile ecording’i ve sürdürülebilirliği konuştuk.

 

ecording’i ve kendinizi kısaca anlatabilir misiniz?

Adım Mert Karslıoğlu, Bilgisayar mühendisiyim. ecording’in kurucusuyum ve güncel olarak şirketin genel müdürlüğünü üstleniyorum.

ecording; küresel iklim krizine karşı sürdürülebilir ve inovatif çevre teknolojileri geliştiren bir sosyal girişimdir. 12 kişilik bir ekibiz. İklim değişikliğini ve gittikçe daha da hissettiğimiz etkilerini durdurmak için çözüme kendimizden başlamamız gerektiğinin farkındaydık. Aynı farkındalıkla bu sorunun çözümüne ancak her bir kurumun ve bireyin bilinçlenmesi ile ulaşılacağını biliyorduk. Bu yüzden sürdürülebilir teknolojik çözümler uygulanması hedefi ile serüvenimize başladık. Bugün de birey ve kurum odaklı çevre teknolojileri geliştirerek somut şekilde iklim değişikliği ile mücadele etmek üzerine çalışıyoruz.

 

ecording fikri nasıl ortaya çıktı? Bu projeyi hayata geçirirken nasıl bir yol izlediniz?

Sürdürülebilir teknolojik çözümler uygulanması hedefi ile Ar-Ge çalışmalarıyla serüvenimize başladık. Tohum topu verimlilik ve ecoDrone Ar-Ge süreçleri ve deneme uçuşlarımızı da içeren 2 yıllık bir geliştirme sürecimiz oldu. Ardından imece ve İTÜ Çekirdek gibi programlara katıldık. imece’nin destek programına kabul edildik. Daha sonra İTÜ Big Bang 2019’da sahne aldık.

 

Peki ecording’i bir sosyal girişim yapan özellikleri nelerdir? Topluma ne gibi ne katkılar sağlıyor ve süreç nasıl işliyor?

Sosyal girişimler yarattığı sosyal etki, yarattığı toplumsal ve çevresel çözümler açısından toplum için çok önemli bir konuma sahipler. ecording, topluma fayda sağladığı ve bu faydayı sağlarken sürdürülebilir bir gelir modeli sunabildiği için sosyal girişim çatısı altına giriyor.

 

Geliştirmiş olduğumuz ecoDrone’lar ile ağaçlandırılması gereken ulaşılması zor alanlara havadan tohum topu atışları gerçekleştiriyoruz. Tohum toplarının üretimi ise iklim değişikliğinden kaynaklı ekonomik eşitsizlik yaşayan kadınlar tarafından gerçekleştiriliyor ve böylece hem kadın istihdamına destek sağlamış oluyoruz hem de iklim değişikliğiyle toplu olarak mücadele edebiliyoruz. Perakende sektöründe satılan her bir ürün yahut hizmetin ya da ödediğimiz her bir faturanın doğada ecoDrone ile birer tohum topuna dönüşmesi gelir modeli ile çalışıyor ve çözümlerimizi sürdürülebilir kılıyoruz.

 

Bir diğer ürünümüz ecordingApp üzerindeki çalışmalarımız da tüm hızıyla devam etmekte. Test süreçlerini gerçekleştiriyoruz. 2021’in 3. çeyreğinde uygulamamızı yayınlamış olacağız. Mobil uygulamamızda kullanıcılarımıza dünya yararına görevler verip bunları kanıtlamalarını istiyoruz. Örneğin ‘’bir pet şişeyi geri dönüşüm kutusuna at ve kanıtla veya bir sokak hayvanına su ver ve kanıtla’’ diyoruz. Kullanıcı uygulama üzerinden görevi tamamladığını kanıtlıyor. Görev tamamlandıysa kullanıcıya puan veriyoruz. Kullanıcı kazandığı puanlarla markalardan indirim kuponları ve hediyeler kazanıyor. Böylece dünya yararına faaliyetler yaparken kişisel ihtiyaçlar karşılayabiliyorlar.

Geliştirmiş olduğumuz ecoDrone’lar ile ağaçlandırılması gereken ulaşılması zor alanlara havadan tohum topu atışları gerçekleştiriyoruz. Tohum toplarının üretimi ise iklim değişikliğinden kaynaklı ekonomik eşitsizlik yaşayan kadınlar tarafından gerçekleştiriliyor ve böylece hem kadın istihdamına destek sağlamış oluyoruz hem de iklim değişikliğiyle toplu olarak mücadele edebiliyoruz.

ecoDrone’lar ile ağaçlandırma çalışmalarında ne gibi Ar-Ge çalışmaları yürütüyorsunuz? Süreç nasıl ilerliyor? Orman Genel Müdürlüğü ile nasıl bir iş birliği içinde çalışıyorsunuz?

Çoğunluğu mühendislerden oluşan bir ekibimiz var. Bizler, ekibimiz tarafından geliştirilen insansız hava araçlarımız (ecoDrone) ile uyguladığımız doğrudan ekim yöntemiyle ağaçlandırma çalışmaları gerçekleştiriyoruz ve bu çalışmaları Ar-Ge süreci adı altında yürütüyoruz. İlgili Ar-Ge süreci; Orman Genel Müdürlüğü, İç Anadolu Tohum Enstitüsü ve Artvin Çoruh Üniversitesi ile birlikte, ilgili kurum ve kuruluşların gözlemleri ve destekleri ile yürütülmektedir. Çalışma yapılan sahalar, Orman Genel Müdürlüğü tarafından ağaçlandırmaya uygun alanlar olarak bizlere tahsis ediliyor.

 

ecoDrone’ların çalışma şeklinden ve avantajlarından biraz bahsedebilir misiniz?

ecoDrone; ecording tarafından geliştirilen, ağaçlandırılması gereken ulaşılması zor alanlara havadan tohum topu atışları gerçekleştiren insansız hava araçlarıdır. ecoDrone sayesinde çok daha geniş alanlarda operasyon gerçekleştirirken, geleneksel dikim yöntemlerine göre daha hızlı ağaçlandırma yapabiliyoruz, bunu yaparken maliyeti de geleneksel yöntemlere göre düşürmüş oluyoruz. ecoDrone’lar insanlar tarafından ulaşılamayan alanlara ulaşabiliyor olmasından dolayı önceliğimiz, ulaşılması zor alanlara havadan tohum topu atışları gerçekleştirerek ağaçlandırabilmek. Ancak hızlı olması ve daha az iş gücü gerektirmesi sebebiyle engebe olmayan sahalarda da değerlendirilebiliniyor.

Garanti BBVA Partners 2020’de destek alan girişimlerden biri oldunuz. Bu desteğin çalışmalarınıza nasıl katkıları olduğunu söyleyebilir misiniz?

Garanti BBVA ile sosyal ve çevresel etki alanlarımızı iyileştirdik. Aslında tam ölçeklenme aşamasına geldiğimiz dönemlerde tüm insanlığı ve şirketleri etkileyen pandemi bizleri de etkiledi. Ancak aldığımız bu destek süreci daha sağlıklı yönetmemize yardımcı oldu.

 

Son olarak ecording’in ileriye dönük planlarından bahsedebilir misiniz?

Öncelikli olarak daha farklı sektör şirketlerinin ürün ve hizmetlerini ecoDrone etiketli hale getirip, sosyal ve çevresel etkimizi maksimize etmeye çalışıyoruz. Hedef şu an 2023’e kadar marka iş birliklerimizi arttırıp, 1200 kadına istihdam sağlamak. Ecording olarak, 2021 yılında Hollanda pazarından başlamak üzere Avrupa pazarında aktif olmayı ve hedefliyoruz. Bununla birlikte diğer bir iklim krizi çözümümüz olan ecordingApp mobil uygulamamızı da yayına alacağız.