Zor Zamanlarınız İçin Bir Güvence: Acil Durum Fonu

Hepimiz geleceğimizle ilgili düşünürüz. Zaman zaman hayaller kurarak heyecanlanır, bazen de endişeye kapılırız. Tüm bu duyguları hissetmemizin temel nedeni, geleceğin hepimiz için bilinmez olmasıdır. Bir saat hatta bir saniye sonra dahi hayatımızda nelerin değişeceğini öngöremediğimiz, bu nedenle “sürprizi hep bol” olan dünyada yaşamımızı sürdürürken maddi açıdan zor zamanlardan geçtiğimiz de olur. İşte bu zor zamanlarla ilgili endişelenmek yerine şimdiden bazı önlemler almaya odaklanırsak, beklenmedik durumlarda çok daha rahat hareket edebiliriz.

 

Şöyle bir düşünelim; bir trafik kazası geçirip arabanızı tamir ettirmek için yüklü miktarda bir nakde ihtiyaç duyabilirsiniz veya bir sağlık sorunu nedeniyle uzun bir süre çalışmaya ara vermeniz gerekebilir. Bu gibi durumlara işten çıkarılmak gibi ciddi bir para akışı kesintisinin yaşandığı durumları da ekleyerek çoğaltabiliriz. Birkaç ay önce beklenmedik bir şekilde hayatımıza giren pandemi gerçeğini de yine bu gibi durumlara örnek olarak gösterebiliriz. Genellikle ani bir biçimde karşı karşıya kaldığımız böylesi olaylarda hepimiz hayatımızı idame ettirebilmek ve güvende hissedebilmek için belli bir miktar paraya ihtiyaç duyarız.

Zorlu durumlarda bize ihtiyaç duyduğumuz gönül rahatlığını sunacak olan birikim yöntemi acil durum fonudur.

Acil durum fonu, “kötü günler” göz önüne alınarak oluşturulduğu için heyecan verici bir finansal hedef olarak değerlendirilmese de finansal sağlığınız için aslında olmazsa olmaz. Çünkü acil durumlara hazırlıksız yakalanmamak için kenarda birkaç ay idare edebileceğiniz nakit paranın bulunması, rahat bir nefes almanızı mümkün kılar.

 

Peki, acil durum fonunuzda ne kadarlık bir birikim olmalı? Kira, faturalar ve pazar alışverişi gibi aylık temel ihtiyaçları baz alan finans uzmanları acil bir durumda en az 3 ila 6 aylık bir birikim yapılması gerektiği konusunda genellikle hemfikir. Diyelim ki kiranız, aylık faturalarınız ve pazar masrafınız 3 bin lira olsun. Öyleyse acil durum fonunuzda en az 3 aylık temel ihtiyaçlarınızı karşılayacak 9 bin lira biriktirmeyi hedefleyebilirsiniz.

Acil durum fonunun özellikleri

Acil durum fonunun ihtiyaç duyduğunuzda hemen ulaşabileceğiniz bir hesapta güvenli bir biçimde muhafaza edilmesi büyük önem taşıyor. Dolayısıyla “yastık altı” düşüncesiyle birikim yapmaktan ziyade paranızın çalınması veya kaybolması riskini almadan bir banka veya birikim hesabında acil durum fonunuzu oluşturabilirsiniz. Gerektiğinde hızlıca ve kolaylıkla ulaşabileceğiniz nakit para şeklinde ve diğer hesaplarınızdan farklı bir hesapta birikim yapabilirsiniz. Bağımsız bir hesapta birikim yapmanız, zaman zaman en temel ihtiyaçlarınızın haricinde harcama yapma eğilimi hissettiğinizde acil durum fonu için ayırdığınız paraya dokunmamanızı sağlar. Şunu hep aklımızda tutmamızda fayda var; acil durum fonunu gerçekten acil durum fonu yapan, normal şartlarda bu fonda biriken paranın varlığını dahi unutmuş gibi yaşayabilmek. Bu nedenle disiplinli ve kararlı bir birikim yolculuğuna çıkmak süreci kolaylaştırabilir.

 

Acil durum fonu oluşturmak için 4 ipucu

  • Aylık birikim hedefiniz olsun: En az 3 ay boyunca acil durumlarda faydalanabileceğiniz toplam miktarı hesapladıktan sonra 1 ayda bütçenizin ne kadarını acil durum fonuna ayırabileceğinize karar verin ve bu miktarı hedefiniz olarak belirleyin. Bu hedef, düzenli para biriktirme alışkanlığını kazanmanız için bir motivasyon aracı görevi görecek. Hedeflediğiniz bu miktarı aylık gelirinizden otomatik olarak acil durum fonunuza aktarabilirsiniz.

 

  • Bozukluklarınızı da biriktirin: Evde bozuk paralarınız için bir kavanoz veya kumbara bulundurun ve biriken bozuklukları acil durum fonunuza aktarın.

 

  • Harcamalarınızı yeniden gözden geçirin: Gereksiz tüm harcamalarınızı kısmaya odaklanın. Bu, her ay düzenli olarak okumadığınız bir dergi veya eğlence kanalının aboneliğini durdurmak olabileceği gibi evde daha çok yemek pişirmeyi tercih etmek de olabilir.

 

  • Ek gelir fırsatları yaratın: Eğer imkânınız varsa ek gelir için yarı zamanlı işleri araştırabilir, hafta sonu freelance çalışabileceğiniz projelere dâhil olabilirsiniz. Ayrıca evinizde kullanmadığınız eşyaları ikinci el ürün satış web sitelerinde veya yine aynı mantıkla çalışan dükkânlarda satarak kazandığınız geliri acil durum fonunuza aktarabilirsiniz.

 

___

Burada yer alan yazılar, finansal bilgiler, birikim ve tasarruf önerileri, genel yorum ve tavsiyelerden oluşmakta olup yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım, birikim ya da tasarruf kararı verilmesi ve hareket edilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Etiketler:
  • Finansal Sağlık

  • Ekonomi

  • Birikim

  • Tasarruf

  • Bütçeleme