Kış Kapıda: Doğal Gaz Faturalarınız için 6 Tasarruf Önerisi

Kış aylarında ev ekonomisinin temel gider başlıklarından biri: ısınma maliyeti.

Evinizde alabileceğiniz küçük önlemlerle doğal gaz faturalarınızda %70’e kadar tasarruf sağlayabilirsiniz.

Eğer siz de hava sıcaklıklarının hızla düştüğü son günlerde, kış aylarında doğal gaz giderlerini minimuma indirmenin yollarını merak ediyorsanız, en etkili tasarruf yöntemlerini sizin için sıraladık:

 

Yalıtım yaptırarak %40’a varan ısı kazanımı sağlayabilirsiniz.

Konut ya da iş yeri fark etmeksizin ısınma maliyeti söz konusu olduğunda en kritik adımların başında ‘yalıtım’ geliyor. Isı kaybının en önemli nedenlerinden biri olan yalıtım eksikliğinde verim alabilmek için kombinizi neredeyse çöl iklimi sıcaklıklarında çalıştırmanız gerekiyor. Bu da doğrudan fatura tutarlarınızı etkiliyor.

Oysa binanıza dış ve iç cephe izolasyonları yaptırarak faturalarınızda %40-70 oranında tasarruf etmeniz mümkün. Dış cephe yalıtımınız için bina sakinleriyle ortak karar almak gerekirken, iç cephe yalıtımınız için hane içinde karar almanız yeterli oluyor.

Binalarda iç cephe ısı kayıpları en fazla pencerelerden, sonra sırasıyla; duvarlardan, kapılardan, havalandırmadan, çatı, döşeme ve tabandan kaynaklanıyor.

Çatı, kapı, pencere izolasyonunuz yetersiz ise izoleli malzemeler kullanmak ya da yapı marketlerden radyatörlerin arkasına yerleştirmek üzere yalıtım levhaları edinmek dairenizdeki ısıyı muhafaza etmenizi sağlıyor. Örneğin; pencere camlarının 12 mm. aralıklı çift cam yaptırılması ile ısı kayıplarının yarı yarıya azaldığı biliniyor. Ya da pencere ve kapı doğramalarınız ile duvarlarınız arasında herhangi bir sızıntı varsa bu alanları; alçı, sıva, macun, silikon gibi sıva malzemeleri ile kapatmak büyük oranda fayda sağlıyor.

 

Kış öncesi doğalgaz tesisatı, cihaz ve kombi bacanıza bakım yaptırabilirsiniz.

Düzenli olarak tesisat ve kombi bakımı yaptırmak yalnızca ısı yalıtımı için değil; güvenlik için de büyük önem taşıyor. Periyodik bakımı yapılmayan kombiler hem fazladan enerji harcıyor hem de gaz kaçırma vb. olumsuz durumların yaşanmasına neden olabiliyor.

Her yıl, kombi markanızın yetkili servisi ile iletişime geçerek cihaz ve bacanıza bakım yaptırmak, olası tehlikelerin önüne geçerken kombinizin randımanının da artmasını sağlıyor.

Ayrıca yoğuşmalı kombilerin, konvansiyonel kombilerle kıyaslındığında her zaman daha tasarruflu olduğu biliniyor. Çalışma prensipleri ve gelişmiş teknolojileri ile oldukça tasarruflu cihazlar olan yoğuşmalı kombiler, baca atık gazını da tesisat içinde değerlendirerek bütün enerjisini tam kapasite kullanıyor.

Evden çıkmadan kombiyi kapamak yerine sıcaklığını düşürebilirsiniz.

Aktif iş hayatı olan veya günlerini konut dışında geçiren ailelerden biriyseniz, tasarruf için genellikle evden çıkmadan önce kombiyi kapatmayı tercih ediyor olabilirsiniz. Oysa bu durum, akşam çalıştırılan kombinin, ekstra efor harcamasına neden oluyor.

Evden ayrılmadan önce kombiyi ekonomik moda alma alışkanlığı edinerek, kombinin tam kapasite çalışmasının önüne geçebilir ve yakıt sarfiyatının ciddi oranda azalmasını sağlayabilirsiniz.

 

Peteklerin önünü kapatmayan dekorasyon çözümlerini tercih edebilirsiniz.

Daire dekorasyonlarında, maksimum ısı verimi almak için peteklerin önünü eşyalarla kapatmamaya özen göstermek gerekiyor. Peteklerin yalnızca üst bölümünün açık olması, ısının odaya dağılması için yeterli olmuyor. Örneğin; petekleri örten perdeler, yakıt tüketimini %15’e varan oranlarda arttırıyor.

Özellikle kış aylarında; kanepe, koltuk, vitrin gibi geniş alan kaplayan mobilyalarınızı peteklerden uzak bölgelere yerleştirmeniz size ısı yayılımı olarak geri dönüyor.

 

Oda termostatı ya da termostatik vana kullanabilirsiniz.

Oda termostatları, oda ısısı istenen sıcaklığa ulaştığında kombinin çalışmasını durdurarak yakıt tüketimini engelliyor. Dijital termostatlar, kombiyi programlama imkânı sunarak tasarruf adına önemli rol oynuyor.

Peteklere taktırılan termostatik vanalar ise her odayı birbirinden farklı sıcaklıklara ayarlamaya olanak kılıyor. Böylece gün içinde kullanılmayan odalarda petekleri kapatmak yerine sıcaklıklarını düşürmek mümkün oluyor.

Evinizde oda termostatı ya da termostatik vana kullanmak hem sıcaklık dağılımı hem de bütçe tasarrufu adına avantaj sağlıyor. Ayrıca oturma odası, salon gibi alanlarda iç duvarlarınıza termometre monte ettirmek ve sıcaklık takibi yapmak da büyük önem taşıyor. Böylelikle kış ayları için ideal sıcak olan 22⁰’nin korunması sağlanabiliyor. Kombi üzerindeki radyatör suyu sıcaklığınızı 5⁰ azaltmak da odanızın içinde yaklaşık 1⁰’lik sıcaklık düşüşüne neden olarak %5-10 arasında yakıt tasarrufuna olanak tanıyor.

 

Sıcak su ayarlarını musluk yerine kombiden yapabilirsiniz.

Genellikle banyo ya da mutfakta suyun sıcaklık ayarını musluktaki soğuk su vanasıyla yapmak tercih ediliyor. Oysa nesiller boyu aktarılan bu yanlış alışkanlık, yakıt tüketimini doğrudan arttırıyor.

Suyun sıcaklığı istediğinizden fazla olduğunda, sıcaklığı düşürmek için musluk yerine kombiden ayarlama yapabilirsiniz. Böylelikle fazladan yakıt tüketiminin önüne geçebilirsiniz.

 

 

__

Burada yer alan yazılar, finansal bilgiler, birikim ve tasarruf önerileri, genel yorum ve tavsiyelerden oluşmakta olup yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım, birikim ya da tasarruf kararı verilmesi ve hareket edilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Etiketler:
  • Birikim

  • Tasarruf

  • Bütçeleme

  • Aile