Copyright © 2024, T. Garanti Bankası A.Ş
Biz sürdürülebilirlik kavramını, ekonomik büyüme ve sosyal kalkınmadan ödün vermeksizin, günümüz ihtiyaçlarının karşılanırken gelecek nesillerin ihtiyaçlarının tehlikeye atılmaması olarak benimsiyoruz. Hedefimiz gayet net: Genel sürdürülebilirlik politikamız doğrultusunda sürdürülebilirlik konusunu çevresel, sosyal ve yönetişim (ÇSY) unsurlarının dahli ile bütüncül bir yaklaşımla ele almak ve kendi iş süreçlerimiz, toplumla olan ilişkilerimiz ve müşteri faaliyetlerimiz aracılığı ile olumlu bir etki yaratmak. Bu sayede “çağın olanaklarını herkese sunmayı” ve stratejik bir öncelik olarak tanımladığımız müşterilerimizin sürdürülebilir bir geleceğe geçişlerine yardımcı olmayı amaçlıyoruz.
Finans kuruluşları, Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na (SKA) ulaşmak için her yıl küresel olarak 5-7 trilyon dolar tutarında yatırım ihtiyacının karşılanması noktasında rol oynayarak sürdürülebilir dönüşümün ana paydaşlarından biri konumuna geldi. Biz de bankaların finansman sağladıkları müşterileriyle birlikte, bu anlamda nasıl bir sorumluluğu olduğunun bilincindeyiz. Müşterimizle beraber; iklim krizi ile mücadele, kaynakların verimli kullanılması ve sosyal eşitsizliklerin azaltılması gibi konularda sürdürülebilir iş modellerine geçişteki sektörel değerimizin ve sorumluluğumuzun farkında olarak hareket ediyoruz. Bu doğrultuda fırsatları değerlendirmek adına ürün ve hizmet çeşitliliğimizi artırmak için faaliyetlerimize devam ederken riskimizi de etkin şekilde yönetiyoruz. Toplumsal cinsiyet eşitliğinden enerji verimliliğine, finansal okuryazarlığın artırılmasından yeşil ve sosyal dönüşüme kadar kurum içi politikalarımızın yanı sıra müşterilerimizin ihtiyaçları kapsamında sürdürülebilirlik temalı ürünler oluşturuyoruz.
Sürdürülebilirlik konusunda odaklandığımız iki ana başlığımız var: Bunlardan biri iklim kriziyle mücadele, diğeri ise kapsayıcı büyüme. Banka içinde kurduğumuz yönetişim yapılarımız ile sürdürülebilirlik kavramı altında hem doğrudan hem de dolaylı etkimizi etkin şekilde yönetmeye çalışıyoruz. Bu kapsamda 15 yılı aşkın süredir çevre, enerji verimliliği, sosyal eşitsizlikler, toplumsal cinsiyet eşitliği, nitelikli eğitime erişim, döngüsel ekonomi ve kadın girişimcilerin desteklenmesi gibi konulara odaklanarak faaliyetlerimize devam ediyor, yeşil ve sosyal dönüşümü finanse ediyoruz.
Bir finans kurumu olarak en önemli taahhütlerimizden biri, sürdürülebilir kalkınmayı desteklemek adına 2018-2025 yılları arasında en az 400 milyar liralık finansman sağlamak olarak ortaya koyduğumuz taahhüt oldu. 2018-2024 sekansında bu hedefin 291 milyar liralık kısmını sağladık. Sadece 2024 yılında sağladığımız finansman desteği 171 milyar lira oldu. 2025 yılının sonunda 400 milyar liralık hedefe ulaşmak istiyoruz.
Bunun yanı sıra Türkiye’de Birleşmiş Milletler Net Sıfır Bankacılık Birliği’ne katılan ve kömürden çıkış taahhüdü veren ilk banka olarak karbonsuzlaşma sürecimizi 2030 ara dönem ve 2050 net sıfır nihai hedeflerimize ulaşmak için düzenli olarak takip ediyoruz. Bu yaklaşım, düşük karbonlu geleceğe geçişte bankamızın aktif rol üstlenme kararlılığını da yansıtıyor. Bu doğrultuda sürdürülebilir finans alanındaki uygulamaları müşterilerimizin faydasına sunarak ülkemizin sürdürülebilir kalkınmasına destek vermeyi sürdürmeyi hedefliyoruz.
Bir banka olarak büyük üretim tesislerimiz, enerji yoğun üretim hatlarımız yok. Ama bu durum karbon emisyonu konusunda bir adım atmadığımız anlamına gelmiyor elbette. 1,5 °C’lik sıcaklık artışı hedefiyle uyumlu Bilime Dayalı Hedefler çerçevesinde kapsam 1 ve 2 emisyonlarımızı yani doğal gaz, akaryakıt, elektrik gibi tüketimlerimiz kaynaklı emisyonlarımızı azaltma noktasında hedefler belirledik. Buna göre, 2025’e kadar %29, 2035 yılına kadar ise %71 azaltma hedefimizi bundan beş sene önce, 2020’de açıklamıştık. Bu anlamda hedef koyan öncü bankalardan biri olduk. Elektrik ihtiyacımızın %100’ünü I-REC sertifikalı şekilde yani yenilenebilir kaynaklardan temin ediyoruz. Su tüketimi konusunda aktif tüketimlerimizi uzun yıllardır halka açık raporluyoruz. En son geçtiğimiz yıl buradaki süreci de ISO 14046 sertifikası alarak uluslararası düzeyde sertifikalandırdık.
Sürdürülebilir Finans Standartlarımız kapsamında yönetişim yapımızı oluşturarak yeşil ve sosyal yatırım tanımları ve kriterlerimizi belirledik. Sürdürülebilir kredileri bu çerçeveye uygun olarak veriyoruz. 2018-2025 yıllarını kapsayan sürdürülebilir finansman hedefimizi de kapsamlı yönetişim yapımızı dikkate alarak takip ediyoruz. Ayrıca Çevresel ve Sosyal Kredi Standardımız kapsamında kredilendirme süreçlerinde çevresel ve sosyal riskleri analiz ediyor, yüksek riskli sektörlerde ekstra değerlendirme süreçleri uyguluyoruz. Karbon yoğun sektörler için 2030 ara dönem karbonsuzlaşma hedeflerimizi açıkladık ve düzenli olarak takip ediyoruz. Bu sektörler geçiş döneminde oldukları için yatırıma ve finansmana en çok ihtiyaç duyan sektörlerimiz. Bu yüzden bankamızın net sıfır hedefleriyle uyumlu olarak bu sektörlerdeki müşterimizin yanındayız. Bu anlamda 2025 hedeflerimizin başında da sürdürülebilir finans ürünlerini ve ÇSY danışmanlığı hizmetlerini çeşitlendirmek var.
Şeffaf raporlamayı benimsiyoruz ve sürdürülebilirlik yaklaşımımızı ulusal ve uluslararası kabul gören ÇSY derecelendirme ve sürdürülebilirlik endeksleri aracılığı ile halka açık şekilde duyuruyoruz. ÇSY bağlantılı endeks yapılarını bir değerlendirme aracı olarak görüyor aynı zamanda küresel ölçekteki beklentileri de değerlendirme kuruluşları aracılığı ile takip ederek sürdürülebilirlik yaklaşımımızı geliştirmeye devam ediyoruz. Şu önemli bilgileri de ayrıca verelim: Garanti BBVA, 2024 yılı S&P Global Kurumsal Sürdürülebilirlik Değerlendirmesi (Corporate Sustainability Assessment-CSA) sonucu 100 üzerinden 85 başarı notuyla 2015 yılından bu yana raporlama yaptığı ÇSY değerlendirme platformundaki en yüksek puanını elde etti. CDP’de (Karbon Saydamlık Beyanı) ise 2024 değerlendirmelerine göre hem İklim Değişikliği hem de Su programında A notunu alan bankamız, iklim ve su risklerinin yönetimi konusunda kararlı ve güçlü duruşunu tekrarladı. Banka her iki programda da Küresel A Listesi’ne girerek başarısını uluslararası düzeyde derecelendirdi.
Ayrıca sekizincisini yayımladığımız 2024 Entegre Faaliyet Raporu’muz ile Türkiye Sürdürülebilirlik Raporlama Standartları (TSRS) 1 ve 2 ile uyumlu entegre faaliyet raporunu açıklayan ilk özel mevduat bankası olmanın gururunu yaşıyoruz. Finansal ve finansal olmayan performansımızı bütüncül bir bakış açısıyla sunarken, sürdürülebilirlik alanındaki önceliklerimizi, paydaşlarımıza sağladığımız değeri ve geleceğe yönelik stratejilerimizi şeffaf bir şekilde paylaşıyoruz.
Sürdürülebilir finans ürünleri ve ÇŞY başlıkları haricinde 2025 için önceliklerimizi de belirlemiş durumdayız. Listemiz epey uzun. Birkaç tanesini şöyle sıralayabilirim:
Özetle, tüm faaliyetlerimizi, “sürdürülebilir gelecek” fikrinin bir istek değil bir ihtiyaç olduğu gerçeğini kabul ederek yapıyoruz. Bu anlamda yıllardır katlanarak büyüyen desteğimizi daha da büyütmek için çalışmaya devam edeceğiz.