Dolandırıcılıkta yeni yöntem: “Kargonuz teslim edilemedi” SMS’i alırsanız ne yapmalısınız?

Dijital çağın sunduğu nimetler, internetin sunduğu sınırsız bilgi ve iletişim imkânları, aynı zamanda siber suçlulara da bir olanak tanıyor.  İnternet dolandırıcılığı, kullanıcıların kişisel bilgilerini ele geçiren, finansal olarak zarar veren ve dijital dünyada kaos yaratan bir suç türü. Dolandırıcılar her geçen gün yeni bir yöntem buluyor ve milyonlarca insanın güvenliğini tehdit ediyor. Bu tip dolandırıcılık yöntemlerini daha önce “Oltalama Nedir? Korunma Yöntemleri Nelerdir?” başlıklı blog yazımızda incelemiştik.

Son zamanların en yaygın kullanılan dolandırıcılık yöntemlerinden biri ise genellikle “Kargonuz teslim edilemedi” ifadesi kullanılarak kullanıcıya ulaşan kısa mesajlarla yapılıyor. Peki bu tip SMS’lere karşı neler yapmalıyız? Kendimizi siber suçlara karşı nasıl koruyacağız? Gelin bu yazımızda bu yeni dolandırıcılık yöntemi hakkında biraz daha ayrıntıya girelim.

 

Beklediğimiz kargolara ilişkin bilgiler nasıl ulaşıyor?

İnternet üzerinden online alışveriş yapmak günümüzde hem çok kolay hem de sunduğu seçenekler açısından çok daha avantajlı. Pek çok e-ticaret platformu, kullanıcılara yönelik kampanya ve indirimlerle internet alışverişini hızlı ve cazip hale getiriyor. Hal böyleyken, birçok tüketici mağazaya gitmek yerine online alışverişi tercih ediyor. Verilen siparişler sonrasında da pek çok platform ve marka, ürünün kargolandığı bilgisini içeren mesajları tüketiciyle SMS veya e-mail yoluyla paylaşıyor. Böylece kullanıcılar kargolarının ne zaman, hangi adrese geleceğine ilişkin ayrıntılı bilgi sahibi oluyor ve kargo adrese ulaştırılması süreci başlıyor.

 

Dolandırıcıların SMS tuzağı nasıl işliyor?

İşte dolandırıcıların yeni tuzağı olan yöntem tam da bu noktada devreye giriyor. Genellikle “0850” ile başlayan bir telefon numarası üzerinden kullanıcıya şöyle bir mesaj geliyor: “Kargonuz adres nedeniyle gönderim merkezine iade edilmiştir, tekrar gönderilebilmesi için lütfen adresinizi güncelleyiniz.” Bu mesajın devamında kullanıcıların tıklaması için bir link iletiliyor. Bu linke tıkladığınızda genellikle sahte bir kargo firmasının gerçek bir forma benzeyen sahte bir sayfasına ulaşıyorsunuz. Sözde adres bilgilerinizi yeniliyorsunuz ancak kargonun yeniden gönderimi için sizden belli bir tutarda ödeme talep ediliyor. Genellikle de bu ödeme için kart bilgileriniz isteniyor. Kart bilgilerinizi girdiğiniz anda da dolandırıcıların eline düşmüş oluyorsunuz. Bu bilgileri kullanan suçlular kredi veya banka kartınızı kullanarak hesaplarınızı kullanabiliyorlar. 

“Kargonuz teslim edilemedi” mesajlarına karşı bilmeniz gerekenler

Dolandırıcıların “Kargonuz teslim edilemedi” diyen SMS’leriyle ilgili dikkat etmeniz gereken bazı detaylar var. Bunları şöyle sıralayabiliriz:

  • Kargo şirketlerinin veya alışveriş yaptığınız platformların birçoğu yeniden gönderim için herhangi bir ücret talep etmiyor.
  • Eğer gerçekten de adresinize gelip kargonuzu size ulaştıramadılarsa, size kargonuzun teslim edilemediği yönünde bir mesaj geliyor, ancak devamında tıklamanız gereken bir link veya ödeme yapmanız için iletilen bir form bulunmuyor.
  • Kargonuz, kullanılan kargo firmasının ilgili biriminde genellikle 3 gün bekletiliyor ve sonrasında iade olarak çıkış yaptığı firmaya geri gidiyor.
  • Eğer verdiğiniz siparişle ilgili kargonun işlem sürecinden emin değilseniz, böyle bir mesaj aldıktan sonra kargo firmasının resmi sayfasına giderek sipariş numarasıyla kargonuzla ilgili işlem takibi yapabilirsiniz. Bu konuda firmaların müşteri hizmetleri yetkilileriyle görüşme yapabilir, kargonuzun durumu ile ilgili doğru bilgiye telefon veya e-posta ile de ulaşabilirsiniz. Yani, size yollanan herhangi bir SMS’e güvenmeden, ilgili firmanın gerçek hesaplarından resmi yetkililere ulaşmanız tavsiye ediliyor.
  • İsminden veya adresinden kesinlikle emin olmadığınız mesajlara itibar etmemeniz, gönderilen linklere tıklamamanız uygulayabileceğiniz en güvenli yöntem.

“İsminden veya adresinden kesinlikle emin olmadığınız mesajlara itibar etmemeniz, gönderilen linklere tıklamamanız en güvenli yöntem.”

  • Dolandırıcılar kargonun takibi ile ilgili SMS’lerinde genellikle sahte bir sipariş numarası kullanıyorlar. Bu numarayı resmi hesaplarda bulunan sorgulama ekranlarından mutlaka kontrol etmelisiniz. Genellikle böyle bir sipariş numarası bulunmuyor.
  • Kargonun borcuna yönelik ödeme yapılmasının belirtilmesi halinde, eğer alıcı ödemeli bir kargo bekliyorsanız, resmi yetkili bu ücreti sizden kargoyu teslim ettiğinde talep ediyor. Eğer kargonuz size teslim edilemediyse, ödeme işleminizi kargo firmasının ilgili şubesine gittiğinizde yetkili bir görevliyle gerçekleştirebilirsiniz.
  • Kargo firmasından, teslim edilememesi üzerine adres değişikliğine ihtiyaç duyulması gibi bahaneler ile SMS içeriğinde bulunan linke girmek için sözde bir yönlendirme aldığınızda, eğer işlemden emin olamıyorsanız adres değişikliğini mutlaka kargo firmasının yetkili müşteri hizmetleriyle görüşerek yapın. Gelen linklere tıklamayın ve kredi kartı bilgilerinizi girmeyin.
  • Hiçbir şekilde size gelen linklerden cep telefonu veya bilgisayarınıza uygulama yüklemeyin. Bu uygulamalar, rehberinizdeki kayıtlı bilgiler, e-devlet ve internet bankacılığı gibi uygulamalarınız üzerinden hassas bilgilerinizin kopyalanmasına neden olabilir.
  • Eğer böyle bir programı yanlışlıkla yüklerseniz ve şüpheye düşerseniz kesinlikle bir bankacılık veya e-devlet işlemi yapmayın. Program izleme yapmaya başlarsa bile bu işlemleri yapmazsanız bilgilerinizi koruyabilirsiniz. Bu noktada programı silin ya da telefonunuzu fabrika ayarlarına geri döndürün.
  • Şüphe duyduğunuz bir SMS aldığınızda, ilgili numarayı kaydedin, ekran görüntüsü alın ve bu numarayı savcılığa ihbar edin.
  • “Kargonuz teslim edilemedi” ve benzeri SMS’leri alan kullanıcılar, bu konuyla ilgili deneyimlerini paylaşıyorlar. Bu ve benzeri sahte mesajlar hakkında daha önce yapılmış yorum ve şikâyetleri okuyarak bilgi sahibi olabilirsiniz.
  • Pek çok kargo şirketi, yaygın olarak görülen bu dolandırıcılık yönteminin ortaya çıkışı ile kullanıcılarına “Firmamız adına gönderilen ‘Kargonuz teslim edilemedi’ tipi SMS’lere itibar etmeyiniz” yazan uyarı mesajları gönderiyor. Bu mesajları yakınlarınızla paylaşarak onları da tedbirli olmaları konusunda uyarabilirsiniz. 
Etiketler:
  • Dijital Güvenlik

  • Dijital Bankacılık

  • Bilgisayar Sistemleri