Tek Bir Uygulamadan Fazlası: Süper Uygulama (Super App) Nedir?

Yemek siparişi verirken, taksi çağırırken, rezervasyon yaparken veya fatura öderken… Günlük hayatımızdaki çoğu işi mobil uygulamalar ile saniyeler içinde gerçekleştirebiliyoruz. Cep telefonlarımız ihtiyaçlarımıza yanıt veren sayısız uygulama ile dolup taşmış durumda. Fakat bizi bu uygulama yığınından kurtaracak bir sanal portal da kullanıcılar arasında hızla yaygınlaşıyor: Super app! Türkçe adıyla “süper uygulama” olarak tanımlanan bu platformlar, birden fazla uygulama özelliği taşıyarak kullanıcılara çoklu hizmet sunabiliyor

Peki süper uygulama nedir? Hangi ihtiyaçlarımıza cevap veriyor? Gelecekte hangi alanlarda kullanılabilir? Gelin bu soruların yanıtlarına birlikte göz atalım.

 

Süper uygulama nedir?

Super app (süper uygulama) birçok farklı uygulamanın sağladığı hizmeti, tek bir uygulamada buluşturan bir platform türü. Blackberry’nin kurucusu Mike Lazaridis tarafından 2010 yılında tanımlanan bu kavram “insanların her gün kullanacakları birçok uygulamanın kapalı bir ekosistemi" olarak ortaya çıktı. Bugün ise başta Çin olmak üzere uygulama hizmeti sunan pek çok şirket tarafından büyük bir ilgiyle karşılanıyor.

Çin Merkezli Tencent Games oyun şirketinin geliştirdiği WeChat, super app’lerin geleceğinde önemli bir kilometre taşı olarak görülebilir. Mesajlaşma konseptiyle piyasaya sürülen uygulama; ödeme, oyun oynama ve sohbet etme hizmeti sunan mini platformlarla daha da genişletildi. Güncel istatistiklere göre, Eylül 2022 sonu itibarıyla, yaklaşık 1,31 milyar abone sayısı olduğu belirtiliyor. Çinli şirketlerle birlikte yükselen super appler tüm dünyayı etkisi altına aldı bile! Reportlinker’ın raporuna bakılırsa, küresel super app pazarının, 2028'e kadar %23,8'lik bir büyüme göstereceği tahmin ediliyor.

Süper uygulamaları diğerlerinden ayıran temel fark, aynı portal üzerinde birden fazla hizmetin sunuluyor olması. Yani kişiler tek bir kullanıcı girişi yaptıktan sonra super app üzerinden farklı işlemleri gerçekleştirebiliyorlar. Film indirmek, ödeme yapmak veya sohbet etmek… Kısacası günlük hayatta yaptığımız her şey bir super app’te kendine yer bulabilir. 

Avantajları nelerdir?

  • Super app’leri her şey dâhil bir uygulama konsepti olarak düşünebiliriz. Kullanıcılar uygulamada bir defa oturum açtıktan sonra tek bir arayüz üzerinden çok sayıda hizmete erişim sağlayabiliyorlar.
  • Kullanımı kolay arayüzlere sahipler. Hem çoklu uygulama yapısı hem de kullanıcı dostu olmalarından dolayı hızı seven yeni nesil kullanıcılar arasında özellikle tercih ediliyorlar.
  • Günlük hayatta kullandığımız mobil uygulamalar alışkanlıklarımıza göre değişiklik gösterebiliyor. Super app’ler için ise bu hiç dert değil. Çünkü bize deneyimlerimizi kişiselleştirme imkânı sunuyorlar. Kullanıcılar farklı hizmetler sunan ve tek bir görevi yerine getirmek üzere geliştirilen mini uygulamaları, kendi super app’lerine yükleyebiliyor ve etkinleştirebiliyorlar. Böylece mobil deneyimler kişiye özel hâle getiriliyor.
  • Mobil cihazlarımızda âdeta detoks etkisi yaratıyorlar. Çoklu uygulama özellikleri sayesinde cep telefonlarımızı uygulama yoğunluğundan kurtararak depolama alanından büyük oranda tasarruf sağlayabiliyorlar.
  • Üyelik gerektiren uygulamalar belirli periyotlarda şifre doğrulaması isteyebiliyor. Bu da bizi, akılda tutmamız gereken bir dizi şifreyle baş başa bırakıyor. Super app kullanımında ise tek bir uygulamanın giriş bilgilerini bilmek yeterli.
  • Mobil uygulamalar verdikleri hizmete göre çeşitli kullanım ücretleri talep edebiliyorlar. Cep telefonumuzda yüklü olan bazı uygulamaları kullanmaya devam etmek istiyorsak bu tutarları belirli tarihlerde ödememiz gerekebiliyor. Ancak süper uygulama kullanımında takip etmemiz gereken tek bir ödeme tutarı ve tek bir ödeme günü var. Super app’e bu meblağı ödeyerek birçok hizmetten yararlanabiliyoruz.

 

Beklentiler hangi yönde?

Pek çok firma müşterilerine sunduğu mobil hizmetleri genişleterek uygulamalarına super app özelliği kazandırıyor. Bunların başında ise Çin merkezli şirketler geliyor. Başlangıçta sohbet uygulaması olarak kullanılan platformlar bugün sanal cüzdan ve araç çağırma gibi işlevler gerçekleştiren geniş yelpazeli bir hizmet ekosistemine dönüşmüş durumda.

Çin’de yükselen bu akım bugün dünyanın geri kalanında hızla yayılıyor. Dünyaca ünlü teknolojik araştırma şirketi Gartner’ın yayımladığı bir makaleye göre, 2027 yılına kadar küresel nüfusun %50'sinden fazlasının birden fazla süper uygulamayı günlük ve aktif olarak kullanacağı öngörülüyor. 

Dünyaca ünlü teknolojik araştırma şirketi Gartner’ın yayımladığı bir makaleye göre, 2027 yılına kadar küresel nüfusun %50'sinden fazlasının birden fazla süper uygulamayı günlük ve aktif olarak kullanacağı öngörülüyor.

Super app’lerin ileride sanal asistanları, Nesnelerin İnterneti (IoT) uygulamalarını ve metaverse deneyimini içermesi de ihtimaller arasında. Örneğin kullandığınız mesajlaşma uygulamasından çıkış yapmadan, evinizdeki fırının derecesini ayarlamanız mümkün olacak. Bu, teknolojinin geliştirdiği pratik çözümlere yeni bir boyut kazandırabilir.

Öte yandan super app olmayan ve sıkça kullandığımız birçok sosyal medya uygulaması var. Bunların süper uygulama özelliği taşıması için öncelikle veri gizliliği ve finansal hizmetler gibi bir dizi yasal düzenleme gerektiren sürecin optimize edilmesi gerekiyor. Twitter’ı satın alan Elon Musk’ın geçtiğimiz aylarda platformu bir super app’e dönüştürmek istediğini açıklaması ise sosyal medya camiasında domino etkisi yaratabilir. Rekabet üstünlüğü elde etmek isteyen platform şirketlerinin hizmet çeşitliliğini artırmak ve entegre hâle getirmek konusunda neler yapacakları ise merak konusu.

Özetle super app’ler mobil uygulama evriminde gelinen en son nokta! Gelecekte hangi alanlarda nasıl bir kullanıma sahip olacaklar şimdilik bilmiyoruz. Ancak konu teknoloji olduğunda heyecan verici deneyimlerin bizi beklediği açık! Hep birlikte göreceğiz. 

Etiketler:
  • İnternet

  • Dijital Dönüşüm