Bir Damla Bile Gerekli: Su Tasarrufu Neden Önemlidir?

Günümüzde dünya nüfusunun en az yüzde 40’ı su kıtlığı yaşıyor. 2050 yılına su sıkıntısının giderek sık yaşanacağı ve her dört kişiden birinin bundan etkileneceği tahmin ediliyor. Sadece bu dilime dahil olmamak adına değil gezegenin kaynaklarını daha adil ve sürdürülebilir kılmak için de su tasarrufu yapmalıyız.

Su, dünya üzerindeki her ekosisteminin en az oksijen kadar olmazsa olmaz bir parçasıdır. Doğal su kaynakları aşırı tüketildiğinde, tatlı su miktarı azaldığında hatta suyun kalitesi bozulduğunda bile yaşamsal devamlılık riske girer. Gelin tüm canlılar ve ekosistem için suyun bir damlasına bile neden sahip çıkmamız gerektiğine bakalım… 

 

  • Kuraklıkla mücadelenin başlangıcıdır: Su tasarrufu, kuraklığın ve su kıtlığının etkilerini en aza indirir. Her ne kadar bir su döngüsü olsa da her zaman aynı miktar ve kalitede su toprağa geri dönmez. Dolayısıyla kullandığımız su miktarını azaltarak kaynaklarımızı daha iyi koruyabiliriz.
  • Doğa dostu tarım ve hayvancılığın anahtarıdır: İnsanların su ayak izinin yüzde 90’ından fazlasını tarımsal faaliyetler oluşturur. Bunun üçte biri de hayvancılıktır. Üretim ve tedarik zincirinde daha az su tüketmek bu sektörleri daha sürdürülebilir kılar.
  • Enerjimizi korur: Su arıtma ve geri dönüşüm tesisleri çok fazla enerji harcar. Yani ne kadar çok su kullanırsak, o kadar fazla enerji harcarız ve çok daha fazla kirlilik yaratırız.
  • Hijyen sağlar: Temizlik ve hijyen gibi temel ihtiyaçlarımız için güvenli ve temiz su kaynaklarına ihtiyaç duyarız.
  • Besin zincirinin devamını garantiler: Su, tüm canlılar için gereken besinlerin yetişmesi ve devamlılığı için şarttır. Besin zincirinin temeli olan bitkilerin en az yüzde 80’i sudur. Hayvanlar ihtiyaç duydukları suyun önemli bir kısmını bitkilerden alır. Bu döngüyü korumak su tasarrufundan geçer.
  • Biyoçeşitliliği korur: Tüm ekosistemlerin devamı için su hayati önem taşır. Su olmazsa pek çok bitki ve hayvan türü yok olabilir.
  • Yaşanabilir şehirler: Tatlı su kaynaklarının çoğu aynı zamanda rekreasyon amacıyla kullanılır. Su tasarrufu yapmamak parklar, bahçeler gibi ortak mekanları da kaybetmek anlamına gelir.

Günümüzde çevre ve iklim değişikliği sorunlarıyla karşı karşıyayız ve bu sorunların çözümünde hepimizin üzerine düşen sorumluluklar bulunuyor. Temiz enerji, yenilenebilir enerji kaynakları ve enerji verimli teknolojilerin kullanımı gibi adımlarla çevreyi korumalı, fosil yakıtlardan kaynaklanan kirliliği azaltmalıyız. Ayrıca karbon yakalama, depolama ve kullanım teknolojilerini daha fazla benimseyerek atmosfere salınan karbon miktarını azaltmalıyız. Ormanlarımızın korunması ve gıda israfının azaltılması da ekosistem için önemli adımlardır.

Dünya ve gelecek nesiller için daha iyi bir yaşam alanı sağlamak amacıyla çevre dostu çözümleri benimsemeliyiz. Çevreci taşıtlar, bu sorunlara katkıda bulunmak için etkili bir yoldur. Elektrikli ve hibrit taşıtlar, enerji verimliliği ve düşük emisyon salınımı ile çevre dostu bir ulaşım seçeneğidir.

Garanti BBVA olarak çevreye duyarlılığı önemsiyor ve çevreci taşıt kullanımını teşvik ediyoruz. Bu nedenle, çevre dostu taşıtlara sahip olmak isteyen müşterilerimize özel olarak hibrit taşıt kredisi görevi gören çevreci taşıt kredisi opsiyonu sunuyoruz. Çevreci taşıt kredisi ile hem tasarruf edebilir, hem de çevreye daha az zarar veren bir taşıt kullanmanın gururunu yaşayabilirsiniz. Daha temiz bir çevre ve yaşanabilir bir dünya için siz de çevreci taşıt kredisi seçeneğinden faydalanabilirsiniz. Unutmayın, küçük adımlar büyük değişimlere vesile olabilir.

Etiketler:
  • Çevre

  • Enerji Verimliliği

  • Doğal Yaşam Ve Ekoloji