Kişisel Sosyal Medya Hesaplarının Ele Geçirilmesi Ne Tür Riskler Doğuruyor?

Teknolojinin son sürat gelişmesi ve internetin aynı paralelde yaşamlarımızda güçlü bir yer edinmesi, sosyal medyanın da günlük hayatımızın neredeyse vazgeçilmez bir parçası olmasını mümkün kıldı. Öyle ki, global Instagram ajansı FameMass’in paylaştığı verilere göre 2012 yılında küresel çapta sosyal medya kullanımı günde 1.30 dakika iken, 2019’a gelindiğinde bu süre 2.23 saate ulaşıyor. Sosyal medya başta olmak üzere internette anlık olarak milyonlarca paylaşım yapılıyor. Bu paylaşımların her biri ise dijital ayak izimizi oluşturuyor.

Sosyal medya hayatımızın bu denli içindeyken ve bir bakıma dijital dünyadaki temsiliyetimizi oluştururken, sosyal medya hesaplarımızın güvenliğini sağlamak amacıyla ciddi adımlar atmamız büyük önem taşıyor.

Saime Manisalı

Kişisel sosyal medya hesaplarımızın ele geçirilmesi, aşağıda örneklerini sıralayacağımız çeşitli risklerle karşı karşıya kalmamıza neden oluyor:  

  • Sosyal medya hesabımızı ele geçiren kişiler önemli bilgilerimize ulaşabilirler.
  • Bizi taklit ederek adımıza yazılar yazabilir, böylece itibarımızı zedeleyebilirler.
  • Bu sahtekarlık yöntemini uygulayan kişiler bizi yasalar önünde zor durumda bırakabilirler.
  • Bizim adımıza arkadaşlarımızla irtibata geçip onlardan maddi taleplerde bulunabilirler.
  • Ücretli uygulamaları satın alarak bizi maddi açıdan zarara uğratabilirler.

 

Bu örnekleri kolayca çoğaltabiliriz. İşte bu nedenle yalnızca sosyal medyada değil, internet ortamında kullandığımız tüm hesaplarımızı güvence altına almalıyız. Gelin, şimdi bu tür tehditlere karşı nasıl önlemler alabileceğimize birlikte bakalım.

 

Sosyal medya hesaplarını güvence altına almanın 12 yolu

  1. Kullandığımız akıllı telefonlarda ve bilgisayarlarda mutlaka antivirüs programı bulunmasını sağlayabiliriz.
  2. Sosyal medya uygulamalarının sunduğu güvenlik özelliklerini ayrıntılı biçimde inceleyebilir ve ihtiyacımıza uygun tüm özellikleri kullanabiliriz.
  3. Kullanmadığımız sosyal medya hesaplarımız varsa, bu hesapları kapatabiliriz.
  4. Hesaplarımıza erişme aşamasında iki adımlı kimlik doğrulama özelliğinden faydalanabiliriz.
  5. Sosyal medya uygulamalarının gizlilik ve güvenlik ayarlarını belirli aralıklarla kontrol etmeyi alışkanlık haline getirebiliriz.
  6. Tüm sosyal medya uygulamalarının güncel versiyonlarını kullanmaya özen gösterebiliriz.
  7. Hesap etkinliklerimizi sık sık kontrol edebiliriz. Bu sayede hesabımızda bilgimiz dışında bir etkinlik olup olmadığını kolaylıkla öğrenebiliriz.
  8. Herhangi bir sosyal medya uygulaması giriş esnasında çok fazla bilgi talep ediyorsa, bu uygulamaya daha dikkatli yaklaşabilir, uygulamanın güvenilir olup olmadığını farklı kaynaklardan kontrol edebiliriz.
  9. Sosyal medya platformlarında tanımadığımız kişilerden gelen bağlantılara ve mesajlara zararlı olabileceğinden, bu bağlantı ve mesajları açmamaya dikkat edebiliriz.
  10. Her bir sosyal medya uygulamasında farklı şifre kullanmak, hesabımızın biri ele geçirildiğinde diğer hesaplarımız için endişe etmememizi sağlar. Bu nedenle farklı şifreler belirleyebiliriz.
  11. Sosyal medya uygulamalarının şifre sıfırlama özelliklerinden gerektiğinde yararlanabilmek için ayarlarımızı düzenleyebiliriz.
  12. Çok yakınlarımız isteseler dahi hesap bilgilerimizi kimseyle paylaşmamaya özen gösterebiliriz.

 

Sosyal medya hesaplarınızın güvenliğiyle ilgili bu püf noktalarına dikkat edebilir, bu sayede hesaplarınızın ele geçirilme riskini en aza indirebilirsiniz.

Etiketler:
  • İnternet

  • Yapay Zeka

  • Dijital Güvenlik