Gelecek Planlarınız için Zamansız ve Altın Bir Öneri: Tasarruf

Çoğumuz için ‘tasarruf’ unutulmaya yüz tutmuş bir alışkanlık. Çoğumuz için ise neredeyse imkânsız. ‘Tasarruf’ söz konusu olduğunda; aklımızdan geçen ilk düşünce, temel ve düzenli harcamalarım varken, “Neden ve nasıl tasarruf etmeyi düşüneyim ki?” olabilir. Oysa, hepimiz bir yerden başlayabiliriz. Başladığımızda; zamanla, mali durumumuzun iyileştiğini  –muhtemelen– göreceğiz. Denemeye değer! Çünkü harcanan çaba, mali rahatlık getirecek ve en önemlisi iç huzur verecektir.

 

Faturalar, çocukların okul giderleri, kira, mutfak masrafları ve sayılacak daha birçok harcama kalemi…Bu harcamaları düşünmek, bazı geceler uykumuzu kaçırmış olabilir. Bu ödemeleri yapabilecek yeterli bütçeye sahip olamamak korkusu oldukça endişe uyandırabilir. Hatta gelecekte işsiz kalma ihtimalinin getirdiği kaygılar ile mücadele etmemiz gerekebilir.

 

Peki ne yapmalıyız?

1) İlk büyük adımımız birikim yapabilmek olmalı.

Birikim yapmaya başladığımızda; kazanmanın mutluluğunu yaşayacağız, aynı zamanda kaygılarımızın bir miktar da olsa ortadan kalktığını göreceğiz. Belki de ailemizle planladığımız daha keyifli olanaklara yer açacağız.

 

Temel noktamız, çok kazanmak ve kazandığımız için tasarruf yapmak olmamalı. Kazandığımız ne olursa olsun; kazandığımızdan daha az harcamak ve ‘birikim yapmak’ çıkış noktamız olmalı. Ayrıca hedef belirlemek de bizi motive edecektir. Bir ev hayali veya önümüzdeki yıl yaz çıkacağımız tatil gibi…

 

2) Yol haritamızı belirlemek için hane bütçesi hazırlamalı.

Öncelikle düzenli takip ettiğimiz bir bütçemiz olmalı. Bütçe yapmak; paramızın nereye ve nasıl gittiğinin takibini yapmamızı sağlayacaktır. Dolayısıyla mevcut borçlarımıza bütçemiz içerisinde yer vermeli ve yeni borçlanma kapasitemiz olup olmadığını belirlemeliyiz.

 

Pratik hane bütçesi hesaplama metodu

Basitçe yapalım. Bir sayfa kâğıt alıp ortadan aşağıya bir çizgi çizelim. Gelir solda, harcamalar sağda olsun. Tüm kalemlerimizi belirleyip en alta ise bu kalemlerin toplamını yazalım. Son aşamada gelir ve gider rakamlarını hesaplayalım.

 

50/30/20 bütçe kuralı ve acil durum fonu

Orta ve uzun vadeli planlarınızda, yapacağınız birikim için ayrılacak tutar önemlidir. Eğer henüz evli değil ve ailesi ile yaşayan, çalışan bir birey isek gelirimizin yaklaşık %15’ini ayırmalıyız. Evli, çocukları olan ve çalışan birey isek; aylık gelirimizin yaklaşık %10’unu ayırmamız ideal olacaktır. Ama günümüz gerçekliğinde bu oranı başlangıç için %5 seviyelerinde tutmak yeterli olacaktır.

 

Birikim için gelirimizden ayırmaya başladığımız tutar, ilk aylarda pes etmemize sebep olmamalıdır. Bunun yolu da: her zaman yaptığımız genel tüm harcamalarımızdan bir miktar azaltmak. Birikim yaparken, aylık zorunlu sabit giderimizin (fatura, kira, okul, mutfak harcamaları vb.) en az bir aylık karşılığı kadar yedek bütçe ayırmak, olumsuz bir dönemde birikimlerimize dokunmadan finansal krizi atlatmamıza destek olacaktır.

 

Peki nasıl tasarruf yapılır, 50/30/20 kuralı ve acil durum fonu nedir? Gelin detaylarına bakalım.

 

50/30/20 kuralı

  • Gelirin yüzde 50’sini; kira, faturalar, sigorta, kredi borç vb. sabit ödemelere,
  • Gelirin yüzde 20’sini; bireysel emeklilik, ev peşinatı, araba peşinatı, düğün ve benzeri hedefli birikimlere,
  • Kalan yüzde 30’u ise kişisel bakım, tatil, eğlence gibi değişken giderler için ayrılarak yapılan bütçe planlamasıdır. 

 

50/30/20 Kuralı hakkında daha fazla bilgiye sahip olmak isterseniz buradan Bütçe Planlaması için Pratik Formül: 50/30/20 Kuralı başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

 

Acil durum fonu

Acil durum fonu istenilen anda, hiç beklemeden bozdurabilme şansı sunan ürünlerdir. Böylece, gün içi nakit ihtiyacımızı, ihbar süresinden önce kredili olarak anında karşılayabiliriz. İhbar süresini beklemek zorunda olduğumuz için yatırım fonlarından uzak durmamıza gerek yok. Acil durum fonu, kritik ihtiyaçlarımız için değerlendirebileceğimiz önemli bir seçenek.

 

Garanti BBVA’nın acil durum fonu hakkında bilgi almak isterseniz Fona Hemen Nakit ürününü inceleyebilirsiniz.

3) Rahat bir emeklilik için planlama yapılmalı.

Emeklilik günlerimiz için tasarruf ve yatırım planı yapmak, rahat bir gelecek adına önemlidir. Çalışma hayatımız sonunda, emekliliğimizde oluşan toplu birikim ve maaş dışında, ek gelir elde etmek ya da mevcut hayat koşullarımızı koruyabilmek için uzun vadeli planları önemsemeliyiz.

 

Erken yaşlarda, örneğin; 20’li yaşlarda tasarrufa başlayan birey, yaklaşık 40 yıl birikim yaparken, 40’lı yaşlarda tasarrufa başlayan birey, yaklaşık 20 yıl tasarruf yapabilecektir. Tasarruf süresi azaldıkça, ulaşılacak toplu birikim için daha çok efor ve agresif tutum gerekecektir.

 

20’li yaşlarımızda birikime başlarken, gelirimizden %10 oranında tasarruf ayırmak yeterlidir. Oysa 40’lı yaşlarda aynı birikime ulaşmak için gelirimizden %30-35 oranında tasarruf etmemiz gerekecektir. Emeklilik günlerimizde, çalıştığımız dönemde ki gelirlerimizin %70’ine ihtiyaç duyacağımız ise diğer bir görüştür.

 

4) Tasarrufa başlamak zor olsa da mutlu bir gelecek için aksiyona geçilmeli.

Eğer siz de bu yazı ile beraber yeni bir tasarruf planlaması yapmaya karar verdiyseniz Garanti BBVA Kolay Birikim Hesabı ile kendinize birikim hedefi koyabilirsiniz. Böylece birikimlerinize değer kazandırabilir; dilediğiniz zaman size en yakın Garanti BBVA şubeleri, ATM’leri ve dijital bankacılık kanallarından ulaşabileceğiniz hesabınızdan para çekebilirsiniz.

 

___

Burada yer alan yazılar, finansal bilgiler, birikim ve tasarruf önerileri, genel yorum ve tavsiyelerden oluşmakta olup yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım, birikim ya da tasarruf kararı verilmesi ve hareket edilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Etiketler:
  • Birikim

  • Tasarruf

  • Alışveriş

  • Bütçeleme