Geleceğin Meslekleri: Dijital Kariyer Fırsatları için Bir Rehber

Hayattaki en önemli tercihlerden biri hiç şüphesiz ki meslek seçimidir. Doğru kariyer seçiminde yeteneklerinizin yanında istekleriniz de belirleyici bir rol oynar. Hangi işi yaparken mutlu hissettiğiniz ve ne kadar para kazanmak istediğiniz gibi faktörlerin yanında, seçeceğiniz meslek için gerekli eğitim koşulları, mesleğin iş dünyasındaki karşılığı ve gelecekte ne kadar gelişebileceği de önemli konular arasında yer alıyor.

Pandemi sürecinde giderek yaygınlaşan dijitalleşme çalışmaları, birçok sektör ve meslekte yeniliklere alan yarattı. Yaşanan gelişmelerle adından söz ettirmeye başlayan ve birkaç yıl sonra en çok ihtiyaç duyulanlar listesinde kendine yer edeceğine kesin gözüyle bakılan geleceğin meslekleri, daha şimdiden ilgi görmeye başladı. Büyük veri, yapay zekâ ve blok zinciri gibi alanların gelişmesiyle değer kazanacağı düşünülen yeni iş kolları, kariyerini doğru yönlendirmek isteyenlerin mutlaka göz atması gereken seçenekler barındırıyor. Peki geleceğin meslekleri hangileri? Dijital kariyer fırsatları için hangi meslekleri incelemek gerekiyor? Bu soruların cevaplarını yazımızda bulabilirsiniz.

 

Geleceğin meslekleri hangileri?

Yapay zekâ, bulut ve nesnelerin interneti gibi dijital teknolojiler, üretimden sağlığa kadar her alanda çalışma şeklimizi yeniden şekillendiriyor. Uluslararası bir insan kaynakları şirketinin raporuna göre ABD’de dijital roller için açılan iş ilanları 2018-2021 yılları arasında yüzde 24 arttı. Raporda ayrıca veri mühendisliği ilanlarında da yüzde 116’lık bir artış gözlemlendiğine değiniliyor. Şimdi gelin geleceğin mesleklerine yakından bakalım.

 

1) Oyun geliştiriciliği

Oyun geliştiriciliği, oyunların olay örgüsü, karakterleri ve görsel tasarımlarıyla ilgilenen alandır. Giderek daha da popülerleşen bu mesleği yapan kişiler, dijital bir oyunun kurallarını ve yapılarını oluşturur. Oyun tasarımcıları, oyunun eğlenceli ve ilgi çekici olmasından sorumludur.

Oyun sektöründe yaşanan büyük gelişmeler, kullanıcı sayılarındaki artışı da beraberinde getirdi. Yapılan bir araştırmaya göre, dünyada video oyunu oynayan kişi sayısı 2022 yılında 3 milyarın üzerinde kayda geçti. Giderek artması beklenen oyuncu sayısının 2027 yılına kadar 4 milyara dayanması bekleniyor.

 

2) Blok zinciri geliştiriciliği

Blok zinciri geliştiriciliği, yazılım ve programlama dillerini kullanarak blok zinciri teknolojisi için gereken uygulamaların geliştirilmesiyle ilgilenir. Blok zinciri geliştiricilerinin, blok zincir altyapısı ve protokollerinde uzmanlığın yanı sıra yazılım ve donanım bilgilerine de hâkim olması beklenir. Ayrıca araştırmacı kişiliğe ve analitik düşünebilme yeteneğine sahip olması beklenen geliştiriciler, şifreleme yöntemleri hakkında da bilgili olmalı.

Kripto paralar, tedarik zinciri yönetimi, merkezsiz finans, sağlık, veri gizliliği gibi birçok alanda kullanılan kripto para teknolojisi, gelişimini sürdürmeye devam edecek gibi gözüküyor.

3) Büyüme uzmanlığı

Büyüme uzmanları, çalıştıkları şirketin büyümesine ve gelişmesine yardımcı olmak için diğer departmanlarla iş birliği halinde çalışır. Yeni pazarlar ve müşteriler araştıran büyüme uzmanları, genellikle satış, pazarlama, ürün ve hizmet geliştirme gibi farklı alanlarda uzmanlaşmış olurlar. Müşteri geri bildirimlerini kullanarak ürün ve hizmetlerin geliştirilmesi üzerine çalışan büyüme uzmanları, ayrıca şirketin veri analitiklerini kullanarak büyüme stratejileri geliştirir.

 

4) Siber güvenlik uzmanlığı

Siber güvenlik uzmanları, çalıştıkları kurumun elektronik bilgi sisteminin korunmasıyla ilgilenir. Günden güne gelişen siber ağlar ve bilgisayar teknolojileri, bu mesleğe olan ihtiyacı da artırıyor. Bir nevi “eğitimli hacker” olan bu kişiler, internet protokolleri, programlama dilleri, işletim sistemi komutları gibi konularda bilgi sahibi olmalıdır.

Hazırlanan bir rapora göre şirketler, siber güvenlik yatırımlarını her yıl artırıyor. 2021 yılında siber güvenlik maliyeti olarak yaklaşık 4,2 milyon dolar harcama yapılırken, 2025 yılına kadar bu maliyetin 10,5 trilyon dolara ulaşacağı tahmin ediliyor. Bu büyüme beklentisi, siber güvenlik uzmanlığına olan ilgiyi de beraberinde artırıyor.

 

4)Büyük veri mühendisliği

Büyük veri mühendisleri, büyük miktarda ve yüksek çeşitlilikteki verileri analiz eder. Dağınık halde bulunan tüm bu verileri toparlayıp, anlaşılabilir bir hale getirir. Büyük veri mühendislerinin analizleri sonucu çalıştıkları kurumun değer kazanması amaçlanır. Analizler doğrultusunda kurumun veri politikaları oluşturulur.

Büyük veri mühendislerinin bilgisayar teknolojilerine ilgi duyması ve bu alandaki teknolojileri takip etmesi beklenir. Yapay zekaya ilgi duyması ve programlama dillerine hâkim olması da ayrıca aranan önemli özelliklerdendir.

Kariyerinizde bir değişiklik istiyorsanız ya da kendiniz için doğru mesleği arıyorsanız geleceğin meslekleri size fikir verebilir. Dijitalleşen dünyada ortaya çıkan yeni iş alanlarından bazılarını inceledik. Ayrıca Metaverse kavramıyla ortaya çıkması beklenen yeni meslekleri incelediğimiz “Metaverse Evreninde İş Aramak: Bu Mesleklerle Tanışmaya Hazır Olun!” yazımıza göz atmanızı da tavsiye ederiz.

Etiketler:
  • Yapay Zeka

  • Blok Zinciri