Garanti BBVA ve ÖRAV’ın 12 Yıllık Yolculuğu

Ülkelerin kalkınması için eğitimin ne kadar temel bir gereksinim olduğu yadsınamaz bir gerçek. Eğitimin önemi, zorlu pandemi koşullarında hepimizin gündeminde biraz daha fazla yer aldı. Bugünlerde, öğretmenlik mesleğinin kıymetini bir kez daha anlama fırsatımız oldu. Öğrencilerin aktif bir şekilde derse katılımını sağlamak, her biri ile ayrı ayrı iletişim kurmak, onlara rehberlik etmek… Bunların her biri, normal koşullarda sınıf içinde yüz yüzeyken bile ciddi bir donanım gerektiren birer iş… Oysa ki uzaktan eğitim günlerinde, öğretmenlerimiz küçücük ekranlardan, çocuklarımızın eğitim öğretim hayatına aralıksız devam edebilmeleri için tam anlamıyla seferber oldu. Olmaya da devam ediyorlar.

 

Biz Garanti BBVA olarak, nitelikli eğitimi sağlamak konusunda öğretmenlerin ne kadar kilit bir rol üstlendiğinin farkındayız. Bir çocuğun hayatına en az aileleri kadar dokunan, onların içindeki cevheri keşfederek gelişimlerine rehberlik eden kişiler, öğretmenler… Eğer öğretmenlerin kişisel ve mesleki gelişimlerine destek verilirse, bu, doğal olarak öğrencilere verilecek eğitimin niteliğine de yansır.

 

Öğretmenlerin kişisel ve mesleki gelişimine odaklamış ilk STK

İşte bu bilinçle yola çıkarak 13 yıl önce Öğretmen Akademisi Vakfı’nı (ÖRAV) kurduk. ÖRAV, Türkiye’de öğretmenlerin kişisel ve mesleki gelişimine odaklamış ilk sivil toplum kuruluşu.

 

Bugüne kadar Türkiye’nin dört bir yanındaki 195 bin öğretmene ücretsiz eğitimler vererek, onların gelişimine katkıda bulundu. Bu 13 yıl içinde, öğretmenlere uyguladığı eğitimlerle rol model olarak görülen, saygın bir kurum haline geldi. ÖRAV’ın tüm Türkiye’de gerçekleştirdiği faaliyetleri aracılığıyla, 21. yüzyılın gerektirdiği becerilere sahip bireylerin yetiştirilmesinde büyük sorumluluk üstlenen öğretmenlerimizin her zaman yanında olduk.

 

Çağının ötesinde bir atılım: eKampüs

ÖRAV, kuruluşundan bir yıl sonra, yani tam 11 yıl önce çağının da ötesinde bir atılım yaparak uzaktan eğitim platformu olan eKampüs’ü de hayata geçirdi. Eğitimde dijitalleşmenin önemini öngörerek, bir yıl önce de eKampüs’ün alt yapısını yeniledi ve içeriklerini zenginleştirdi. Bu, aslında bugünün eğitim koşullarına bir nevi hazırlık oldu. Çünkü ÖRAV, eKampüs sayesinde, yüz yüze eğitimlerin durma noktasına geldiği pandemi koşullarında, evlerinde öğrencilerinin gelişimi için çabalayan öğretmenleri destekleyebildi. Bu dönemde, öğretmenlerin ihtiyaç duyabileceği konu başlıkları hakkında web seminerleri düzenledi. Hatta bu seminerler öğretmenler tarafından o kadar çok beğeni topladı ve talep edildi ki, bu da bizi ÖRAV ile iş birliği içerisinde yeni bir projeyi hayata geçirme noktasına getirdi: ‘Mesafe Tanımayan Öğretmenler’…

 

Bu projeyle öğretmenlerimize dijitalleşen eğitim sürecinde katkı sağlayacak ‘Öğrencilerle Bağ Kuran İletişim’, ‘Kod Adı STEM’, ‘Etkili bir Çevrimiçi Ders’ gibi başlıklarda etkileşimli web seminerleriyle ulaştık. eKampüs üzerinden gerçekleştirilen bu seminerlerle, öğretmenlerin yaparak – yaşayarak, aktif bir şekilde sürece dahil olmaları hedeflendi. Böylece öğretmenlere, kendi canlı derslerinde öğrencilerin aktif katılımını nasıl sağlayabileceklerini bilfiil deneyimleme fırsatı sunuldu.

eKampüs üzerinden gerçekleştirilen bu seminerlerle, öğretmenlerin yaparak-yaşayarak, etkin ve aktif bir şekilde sürece dahil olmaları hedeflendi. Böylece öğretmenlere, kendi canlı derslerinde öğrencilerin aktif katılımını nasıl sağayabileceklerini bilfiil deneyimleme fırsatı sunuldu.

Işıl Akdemir Evlioğlu

Çocukları unutmadık: 5 Taş – Sosyal ve Finansal Liderlik Programı

ÖRAV ile birlikte, öğretmenlerin yanı sıra, doğrudan çocuklara yönelik projelere de imza atıyoruz. Örneğin, 21. yüzyıl yetkinlik ve becerileri arasında çocuklar için çok önemli bir yere sahip olan finansal okuryazarlık konusunda çocukların gelişimlerini hedefleyen bir program yürütüyoruz: 5 Taş – Sosyal ve Finansal Liderlik Programı. Dört yıldır devam eden bu program sayesinde; özgüvenli, hak ve sorumluluk ilişkisine yönelik farkındalığı yüksek, tasarruf ve harcama bilinci gelişmiş, planlama ve bütçe yapabilen çocukların yetişmesine katkıda bulunuyoruz.

 

Toplumsal bir fayda yaratmanın ve toplumsal kalkınmaya destek olmanın, bugün her kurumun ana sorumluluklarından biri olduğunu düşünüyoruz. Programlarımızın sürdürülebilir olması, hayatlarına dokunduğumuz yüz binlerce insan ve toplumumuz için gerçek bir sosyal fayda sağlamamıza destek olan bir unsur. Nitelikli eğitim, stratejik açıdan önceliklendirdiğimiz bir alan. Toplumsal kalkınmanın temelinde, eğitimin niteliğini artırmak yatıyor.

 

Garanti BBVA olarak “Önce nitelikli eğitim” demeye ve bu alandaki programlara öncelik vermeye devam edeceğiz. Çünkü ülkemizin geleceğini çocuklar ve gençler şekillendirecek, onlara da aileleri ile birlikte öğretmenleri rehberlik edecek.

Etiketler:
  • İnternet

  • Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri

  • Aile