Evde Hem Tasarruf Yapın Hem Sürdürülebilir Yaşama Katkı Sunun

Gerekmedikçe dışarıya çıkmamaya özen gösterdiğimiz bu günlerde çok daha fazla zamanımızı evlerimizde geçiriyoruz. Dolayısıyla yaşam alanlarımızda harcadığımız elektrik, su, doğalgaz gibi kaynakların miktarlarında da aynı oranda artış yaşanıyor. Bu kaynakları sıkça kullanmamızın yanı sıra kahvaltı, öğle yemeği ve akşam yemeği derken evlerimizde yediğimiz öğün sayısı da paralel biçimde artıyor.

Uygulayabileceğimiz kolay yöntemlerle hem tasarruf edebilir hem de israfın önüne geçip kaynaklarımızı tutumlu kullanarak sürdürülebilir bir dünyaya katkıda bulunabiliriz. İşte adım adım evde tasarruf ve sürdürülebilirlik rehberi…

 

Elektrik faturanızı bu yollarla düşürebilirsiniz:

  • Evinizde gün içinde lamba kullanımını azaltabilirsiniz. Bunun için gün ışığından en çok faydalanabileceğiniz odayı, evinizde en çok zaman geçirdiğiniz yer neresiyle (salon, oturma odası, çalışma odası vb.) oraya taşıyabilirsiniz. Açın perdelerinizi, gün ışığının içinize işlemesine izin verin!
  • Kullanmadığınız elektronik eşyalarınızın fişlerini çekebilirsiniz. Çünkü hâlihazırda çalışmıyor olsalar dahi, prize takılı oldukları sürece cihazlarınız elektrik harcamaya devam ediyor.
  • Buzdolabı kapağını uzun süre açık tutmamayı ve kapağı gün içinde sık sık açıp kapatmamayı deneyebilirsiniz. Sık açılan buzdolabı, soğutma işlemi yapabilmek için daha fazla enerji harcamaya başlıyor. Bu nedenle buzdolabı kapağınızın aralık kalıp kalmadığını kontrol edebilir; ara sıra kapı contalarının sağlam olup olmadığına da dikkat edebilirsiniz.

Su kaynaklarını korumak için yapabileceğiniz şeyler var!

  • Hepimizin ellerimizi sık sık yıkadığı bu olağanüstü dönemde su israfını özellikle dikkate almamız gerekiyor. Henüz ülkemizde baraj doluluk oranları beklenen seviyenin altında seyrederken ve dünyanın bazı bölgelerinde su hâlâ zorlukla erişilebilen bir kaynakken, su konusunda mümkün olduğunca tutumlu davranarak sorumluluğumuzu yerine getirebiliriz. Ellerinizi sabunlarken çeşmenizi kapatabilir, yalnızca yıkama aşamasında su kullanmayı deneyebilirsiniz.
  • Diş fırçalarken boşa su akıtmamayı deneyebilirsiniz, dişlerinizi fırçaladıktan sonra ağzınızı çalkalamak için suyu kullanabilirsiniz.
  • Duşta geçirdiğiniz zamanı mümkün olduğunca kısa tutabilirsiniz. Duşta geçirdiğiniz zamanı daha aza indirgediğiniz her bir dakikada ayda ortalama 570 litre suyun harcanmasını engellemiş oluyorsunuz. Bu ise ortalama 30 damacana su anlamına geliyor. Saçlarınızı şampuanlarken suyu tamamen kapatabilirsiniz.
  • Çamaşır makinesinde çamaşırlarınızı yıkarken ön yıkama yapıyorsanız, bu alışkanlığınızı değiştirmeyi tercih edebilirsiniz.

Doğalgaz harcamalarına dikkat!

  • Peteklerin önünü kapatmayan dekorasyon çözümlerini tercih edebilirsiniz. Eşyalarınızı peteğinizden en az 25-30 santim aralıklı biçimde yerleştirebilirsiniz.
  • Kombinizi kış aylarında sıcaklık durumuna göre kapatıp açmak yerine düşük bir sıcaklıkta sabit tutabilirsiniz.
  • Sıcak su ayarınızı musluk yerine kombiden yapmayı deneyebilirsiniz. Bu arada kombinizde su basınç ayarının 1.5-2 bar aralığında olmasına dikkat edebilirsiniz.

Market alışverişinizi daha bilinçli yapabilirsiniz

  • Gündem nedeniyle yapılan en büyük hata, “ihtiyaçtan fazla satın alım yapmak.” Bu noktada sorumlu davranabilir ve ihtiyacımızdan fazlasını almamayı tercih edebiliriz. Çünkü gereğinden çok alışveriş yaptığımızda, satın aldıklarımız hem israf olabilir hem cebimize zarar verebilir hem de bir başkasının ihtiyaç duyduğu kaynağa engel oluşturabiliriz.
  • Market alışverişinden önce buzdolabınızdaki ve buzluğunuzdaki tüm yiyecek ve içeceklerinizi indirebilir ve her birini not edebilirsiniz. Böylece kıyıda köşede kalmış tüm malzemelerinizden haberdar olabilirsiniz. Dolabınızda ne var ne yoksa tümünü not ettikten sonra banyo ve genel ev ihtiyaçlarınızı da belirleyerek bir alışveriş listesi hazırlayabilir ve market alışverişine bu listeyle çıkabilirsiniz.
  • Buzluğumuzda saklamayı tercih ettiğimiz et ve kıyma gibi gıdaları tam olarak ne zaman satın aldığımızı hatırlamamız önemli. Bu nedenle bu gıdaları buzluğunuza koymadan önce, hangi tarihte satın aldığınızı üzerlerine not olarak yazabilirsiniz. Böylece ne kadarlık bir sürede bu gıdaları tüketmeniz gerektiğini çok daha kolay takip edebilir ve gıda israfından kaçınabilirsiniz.
  • Evde daha fazla vakit geçirdiğimiz bu günlerde uzun süre bozulmayacak bakliyat ile sürülebilir gıdalardan da faydalanmayı tercih edebilirsiniz.

 

Daha az israf, sıfır atıklı yaşama doğru süren yolculuğun ilk adımını atmak anlamına geldiği gibi kaynakların doğru kullanımı da daha sürdürülebilir bir dünya için geri plana atılamayacak derecede önemli. Bugünden itibaren bu yolculuğa çıkmaya ne dersiniz?    

 

___

Burada yer alan yazılar, finansal bilgiler, birikim ve tasarruf önerileri, genel yorum ve tavsiyelerden oluşmakta olup yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım, birikim ya da tasarruf kararı verilmesi ve hareket edilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Etiketler:
  • Tasarruf

  • Alışveriş

  • Aile