Hayallerinizdeki Ev için Konut Kredisi Rehberi

Dünyanın neresinde olursak olalım, güvenli bir gelecek için temel gereksinimlerimizden biri kuşkusuz konut sahibi olmak. Sağladığı ekonomik konfor bir yana, hissettirdiği güçlü aidiyet duygusuyla da kendi evimizin sınırlarında yaşamak, ayakları yere basan bir gelecekten fazlasını vaat ediyor. Fakat bu ideal yaşamın temel araçlarından birine sahip olmayı istemek, sayısız soru işaretini de beraberinde getiriyor. Konut satın almak istediğimizde; “Hangi semtte oturmalıyım?”, “Ev ve iş arasındaki mesafem ne kadar?”, “Önümüzdeki yıllarda bu semtin geleceği nasıl olur?”, “Evimin güzergâhında trafik yoğunluğu nasıl?” gibi sayısız sorunun cevabını da değerlendirebilmek için uzun uzun araştırma yapmak zorunda kalıyoruz. Diyelim ki siz bugün kafanızdaki tüm soru işaretlerini arkanızda bıraktınız; ihtiyacınıza, belirlediğiniz kriterlere ve bütçenize uygun evi buldunuz. Bir an önce konut kredisi başvurusu yapmak ve yeni evinizde arkanıza yaslanıp size ait bir yuvada yeni yaşamınıza adım atmak istiyorsunuz. Peki konut kredisi başvurusu yapmadan önce bilmeniz gereken detaylar neler? Hep birlikte ‘’mortgage nedir?’’ sorusundan başlayalım ve tüm ayrıntılarıyla konuyu aydınlatalım.

 

Gelin şimdi o detaylara birlikte bakalım:

 

Mortgage nedir?

Konut kredisi yani mortgage, sahip olmak istenilen konutun teminat altına alındığı bir kredi türüdür. Satın alınacak konuta karar verildiğinde konut kredisi almak için bankaların kredi ürünlerinin araştırılması gerekir. Başvuruların bu araştırmadan sonra yapılması en uygun bankayı seçebilmek adına verimli bir zaman kazandırır.

 

Mortgage sisteminin faydaları neler?

Mortgage'ın en önemli avantajı 10-20 yıl gibi vade seçenekleri sunan bir kredi türü olmasıdır. Bu uzun vade seçenekleri, konut sahibi olmak için büyük birikimlere duyulan ihtiyacı ortadan kaldırır. Böylelikle sistem kira öder gibi konut sahibi olmayı da mümkün kılar.

Doğru konutu bulmak kadar doğru finansman seçeneklerini değerlendirmek de önem taşır. İhtiyacınıza uygun ürün alternatifinin bulunması ve esnek ödeme planları taksit ödemelerinizde kolaylık sağlar. 

 

Konut kredisine nasıl başvurulur?

‘’Mortgage nedir?’’ sorusunu kısaca tanımladığımıza göre, geçelim başvuru kısmına. Konut kredisi başvuru şartları ve diğer bilgiler için banka şubelerinden, çağrı merkezlerinden ve internet bankacılığı hizmetlerinden bilgi alıp, başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz. Mortgage uzmanı Garanti’den bilgi almak ve başvuru yapmak için şubelerimiz, 4443846 mortgage uzmanı hattımız ile iletişime geçebilir, www.garantibbvamortgage.com ya da cep şubemizi kullanabilirsiniz

 

Konut kredisi için gerekli evraklar neler?

Konut kredisi başvurusu onaylandığında bankaya teslim edilmesi gereken belgeler şunlardır:

 

  • Nüfus cüzdanı
  • İkametgâh belgesi veya adresli fatura
  • Gelir belgesi
    • Maaşlı çalışanlar için maaş bordrosu
    • Şahıs firması sahipleri için vergi levhası, yıl sonu mali verileri, ara dönem mali verileri
    • Tüzel firma ortakları için ortaklık yapısı teyidine dair firmaya ait ticaret sicil gazetesi/hazirun cetveli, firmaya ait yıl sonu ve güncel mali veriler (bilanço – gelir tablosu veya kurumsal vergi beyannamesi, işletme hesap özeti), firmaya ait vergi levhası
  • İlave gelir varsa belgeleri
    • Tapu
    • Kira geliri varsa tapu veya e-Devlet Tapu Bilgileri Sorgulama ekran görüntüsü
    • Kira kontratı ve ödeme dekontu
    • Faiz veya başka bir gelir varsa geliri gösteren belge
  • Alınacak konuta ait belgeler
    • Kat mülkiyeti tapusu, kat irtifakı tapusu ve yapı kullanım izin belgesi ya da kat irtifakı tapusu ve inşaat ruhsatının fotokopileri

 

Konut kredisi işlemleri ne kadar sürede sonuçlanır?

Bankanın mortgage ürünlerinde kredi değerlendirmeleri ortalama dört ya da beş gün içinde sonuçlanır. Kredi başvurusu alındıktan kısa bir süre sonra ön değerlendirme sonucu belli olur. Gerekli evraklar bankaya eksiksiz teslim edildiğinde kredi başvuruları ortalama bir iki gün içinde değerlendirilir. Başvurunun olumlu bulunması durumunda SPK lisanslı değerleme firmaları tarafından satın alınacak konutun ekspertiz işlemi yapılır. Ekspertiz raporuna göre konutun krediye uygunluğu değerlendirilir ve kredi kararı netleşir. 

 

Konut ekspertizi nasıl yapılır?

Kredi başvurusu ardından evraklar değerlendirilip kredilendirmeye uygun bulunması halinde, bankanın görevlendireceği SPK-BDDK Lisanlı Gayrimenkul Değerleme Uzmanı satın alınacak konutu ziyaret ederek ekspertiz raporu hazırlar. Krediyi kullanacak müşterinin bu aşamada herhangi bir başvuruda bulunmasına gerek yoktur. Ekspertiz süreci ardından, konutun kredilendirme için uygun bulunması halinde süreç devam eder.

 

Konut kredisi tutarı ne kadar olabilir?

Konut kredisi peşinatı, gayrimenkul değerleme uzmanı yani konut eksperinin konuta biçtiği değerin (A ve B sınıfı enerji kimlik belgesi olan konutlar hariç) en az %20'sidir. A ve B sınıfı enerji kimlik belgesi olan konutlar için buradan detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz. Konuta biçilen değerin ilgili mevzuat gereğince en fazla %80'ine kredi kullandırılabilir. Örneğin 200 bin TL değer biçilen bir ev için en fazla 160 bin TL konut kredisi kullanılabilir.

 

Konut kredisinden kimler faydalanabilir?

Bankalar, konut kredisi başvurusu yapan müşterilere ait mevcut gelir, geçmiş kredi ve kredi kartı borçları gibi birden fazla faktörü bir arada değerlendirir. Geçmiş borçların düzenli olarak ödenmesi ve kalan herhangi bir borcun bulunmaması kredi notunu yükseltir. Bankalar, belirtilen kriterlerden sağlanan referanslarla elde edilen kredi notu üzerinden kişinin kredi alıp alamayacağına karar verir.

 

Teminat olarak ne isteniyor?

Konut kredisi kullandırılırken üzerine kredi alınan taşınmaz, teminat olarak ipotek yapılır. Bazı durumlarda ilave olarak kefil de istenebilir.

 

Satın alınan konutun üzerindeki ipotek ne zaman kalkar?

Konut üzerindeki ipoteğin kaldırılması için kredinin ana parasının yanı sıra faiz ve komisyon gibi tüm ödemelerinin de tamamlanmış olması gerekir. Ardından kredi kullanılan bankanın şubesine başvurmak, ipotek fek sürecinin başlatılması için yeterlidir.

 

İnşaatı devam eden bir konut almak istenirse, konut kredisi kullanılabilir mi?

Garanti BBVA’nın anlaşmalı projeleri arasında inşaatı devam eden konutların kredilendirilmesi mümkündür. Proje dışında ise ekspertiz raporuna göre hem konutların tamamlanma oranı hem de diğer özellikleri değerlendirilerek konutun krediye uygun bulunması durumunda konut kredisi kullanılabilir.

 

Mortgage ödemesi devam eden bir konut satılabilir mi?

Kredi ödemeleri devam eden bir konut satılabilir. Eğer konutun alıcısı da konut kredisi kullanmayı düşünüyorsa ve Garanti BBVA’yı tercih ederse ipotek fekki için ödeme yapması gerekmez.

 

‘’Garanti BBVA Mortgage nedir?’’ sorusunu sorunlar,  kira ödemek yerine hayalindeki  eve sahip olmak isteyenler,  Garanti BBVA Mortgage ürünlerini ve ‘’konut kredisi hesaplama’’ detaylarını merak edenler, konuyla  ilgili daha fazla bilgiye buradan veya 444 38 46 nolu Mortgage Uzman Hattımızdan ulaşabilir!

 

__________

Burada yer alan yazılar, finansal bilgiler, birikim ve tasarruf önerileri, genel yorum ve tavsiyelerden oluşmakta olup yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım, birikim ya da tasarruf kararı verilmesi ve hareket edilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Etiketler:
  • Diğer Finansal Bilgiler